UKLJUČI SE I TI: Brojne aktivnosti u okviru projekta „Banja Luka ljudskog lica“

Više od 2.500 naših sugrađana svih starosnih uzrasta i 20 udruženja uzelo je učešće u dosadašnjim aktivnostima u okviru novog projekta „Banja Luka ljudskog lica“, pokrenutog sa ciljem promocije zdravog stila života, razvijanja saosjećanja među sugrađanima, brige za mlade, ali i starije i nemoćne osobe.

Prema podacima Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, sprovedeno je 480 aktivnosti u pet banjalučkih mjesnih zajednica.  Projekat je, u skladu sa novom životnom dinamikom, ponudio djeci i mladima, djeci sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i osobama starije životne dobi, personalizovane sadržaje i to potpuno besplatno.

Koordinator projekta “Banja Luka ljudskog lica” Sonja Stančić, naglašava da iskustva razvijenih zemalja EU kažu da su lokalne zajednice, odnosno naselja i mjesne zajednice ključna mjesta gdje se razvijaju kapaciteti za zdravog pojedinca, koji će biti nosilac razvoja zajednice.

-Kada su u pitanju djeca i mladi, projekte iz ove oblasti sprovela je organizacija “Zdravo da ste”. Jedan je usmjeren na organizaciju aktivnosti za slobodno vrijeme djece i mladih u pet mjesnih zajednica u gradu, a drugi je usmjeren na rad sa grupom mladih ljudi kako bi se izradio edukativni materijal za stariji osnovnoškolski uzrast djece o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja – kazala je Stančić.

Ona ističe da, prema procjenama, samo jedan odsto starijeg stanovništva Republike Srpske učestvuje u nekim organizovanim aktivnostima. Zbog toga je Grad, u okviru projekta „Banja Luka ljudskog lica“ započeo niz aktivnosti na poboljšanju kvaliteta življenja, dostupnosti informacija i sadržaja za unapređenje života osoba treće životne dobi.

-Idealan način za uključivanje starijih lica i smanjenje njihovih probleme jeste uključivanje u folkorne aktivnosti. Aktivnosti u kulturno-umjetničkim društvima „Pelagić“, „Piskavica“, „Masleša“ i „Sveti Sava“ su do sada okupile veliki broj sugrađana, a pored folklora organizovane su i brojne radionice – kazala je Stančić.

U inicijativu „Banja Luka ljudskog lica“ priključio se i banjalučki Centar za socijalni rad sa projektom „Zdravo starenje“. Na Međunarodni dan starijih osoboa – 1. oktobar, otvoren je Dnevni centar za zdravo starenje koji se nalazi u prostorijama mjesnih zajednica Pobrđe i Bulevar.

-Svakog dana, od 9.00 do 13.00 časova, stariji sugrađani ovdje mogu kvalitetno da provedu svoje slobodno vrijeme. Reakcije su veoma pozitivne, a stariji sugrađani iskazuju veliki interes za fizičko vježbanje gdje sa penzionerima rade profesori fizičkog vaspitanja, a tu su i muzika, pravljenje rukotvorina i slično. Na raspologanju su im i terapeuti Centra za socijalni rad, medicinsko osoblje Doma zdravlja i nutricionisti – kaže Irena Joldžić, direktor Centra za socijalni rad.

Velika pažnja, u okviru projekta “Banja Luka ljudskog lica”, posvećuje se i djeci sa poteškoćama u razvoju. Cilj je da se doprinese podizanju inkluzivne svijesti i poboljšanju kvaliteta života djece sa poteškoćama u razvoju, te obogati kulturni i društveni život i aktivnosti koji će pomoći očuvanju i unapređenju psihičkih i motoričkih sposobnosti kroz kreativne igračke radionice. Inicijativu su podržali i sprovode je Centar “Dajte nam šansu – Zvjezdice” i KUD “Čajavec”.

-Njihovo uključivanje u folklornu inkluzivnu sekciju, koja za cilj ima unapređenje motoričnih sposobnosti, sposobnosti koncentracije, podizanja samopouzdanja, socijalizacije i mogućnosti kreativnog izražavanja kroz izvođenje narodnih igara, običaja i pjesama, veoma je značajno zbog druženja sa vršnjacima, čime se postiže socijalna integracija djece. Program se odvija pod sloganom ,,Tradicija pripada i nama“, uz nadzor stručnog tima koji čine koordinator, koreograf i defektolog, a prilagođen je kondicionim mogućnostima djece – kažu u KUD „Čajavec“.

Centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” u okviru projekta “Servis centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama” pruža uslugu kratkog boravka za lica sa poteškoćama u razvoju, gdje im je na raspolaganju stručni tim koji čine defektolog, logoped, pedagog, fizioterapeut, medicinska sestra, psiholog, te volonteri srodnih zanimanja.

Jedna od organizacija koja se aktivno uključilau ovaj projekat jeste i „Perpetum mobile“, koja sprovodi projekat u saradnji sa 16 srednjih škola na području grada. Riječ je o različitim i zanimljivim programima za mlade, uz nadzor njihovih nastavnika kako bi se radilo na sprečavanju nasilja među mladima, prije svega vršnjačkog, uz promovisanje zdravih životnih vrijednosti, dok se drugi projekat odnosi na razvijanje kulture dijaloga među mladim ljudima.

U okviru projekta „Banja Luka ljudskog lica“ pokrenuta su i dva internet portala. O aktivnostima  za djecu i mlade se možete informisati na prvom gradskom portalu za mlade http://www.mladibl.com/ a o aktivnostima za osobe treće životne dobi na https://optimisticno.com/, kao  i kod partenrskih organizacija koje sprovode aktivnosti.

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.