Svijet 26.01.2022.

Ukrajina bijesna zbog Milanovićevih izjava

ČITANJE: 4 minute

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor veleposlanicu Hrvatske u Ukrajini Anicu Džamić nakon jučerašnjih izjava predsjednika Milanovića o situaciji s Ukrajinom.

“Prenesen joj je stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o državi Ukrajini.

Naglašeno je da izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije vrijeđaju osjećaje Ukrajinaca i stranih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost Ukrajine.

Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog Predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda”, objavilo je u saopštenju ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi index.hr.

“Iskazao je prezir i nezahvalnost”

“Hrvatski predsjednik iskazao je prijezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje.

Izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahtijeva javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava predsjednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće. Veleposlanik Ukrajine također će poslati odgovarajuću notu u Zagreb.

Ukrajina visoko cijeni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspješno razvijaju između vlada dviju zemalja, te računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebice na putu europskih i euroatlantskih integracija naše zemlje”, stoji u priopćenju.

Milanović: EU je poticala puč u Ukrajini

Podsjetimo, na konferenciji za medije Milanović je jučer komentirao situaciju u Ukrajini.

“Ja ne znam ništa o tome, a vrhovni sam zapovjednik vojske. Gledam priopćenja prema kojima NATO povećava prisutnost tamo. Mi nemamo ništa i nećemo imati ništa s tim, to garantiram. Ne samo da nećemo slati nego ako dođe do eskalacije, povući će se do zadnjeg hrvatskog vojnika, do zadnjeg i to nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom”, odgovorio je Milanović na pitanje o tome kako će se Hrvatska postaviti u slučaju eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Načini i modaliteti postoje da se Ukrajina sačuva kao čitava država ili 99%, da joj se ekonomski pomogne jer bio sam osobno prisutan i sudjelovao u radu europskog vijeća u tim kobnim mjesecima, nekome kobnim, nekom veličanstvenim, nekome pučističkim, kada se mijenjala vlast u Ukrajini, kada je legalno izabrani predsjednik Janukovič, muljator, svrgnut s vlasti u državnom udaru. To je bio puč koji je poticala i koordinirala Europska unija i Washington”, rekao je Milanović.

“Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Kada je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski, to je bio puč u kojemu je ubijeno 50 ljudi, 70 ljudi… Priča je bila sljedeća: Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema što tražiti, u EU će joj biti med i mlijeko”, odrezao je Milanović.

“Ukrajina je još uvijek jedna od najkorumpiranijih zemalja, EU Ukrajini nije dala ništa. Hrvatska s tim nema ništa i neću dopustiti da ima. A Plenković neka s tim prijeti koliko hoće”, dodao je predsjednik.

Prije dva mjeseca izazvao diplomatski skandal s Austrijom

Podsjetimo i kako je Milanović u studenom prošle godine svojim izjavama izazvao diplomatski skandal s Austrijom. Tijekom boravka u Vatikanu komentirao je tadašnje mjere u Austriji, koja je necijepljene stavila u lockdown. Taj je potez Austrije nazvao “fašizmom”.

“U Vatikanu su inače svi cijepljeni, očito prevladava jedan znanstveni pogled na problem, a i maske se nešto slabo nose”, rekao je Milanović novinarima nakon susreta s Papom.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije znanstveno pitanje, ovo više veze sa znanošću nema. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?” dodao je.

Milanovićeva izjava izazvala je, kako je pisao Die Presse, “diplomatski nemir” u Beču. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatskog veleposlanika Daniela Glunčića na razgovor. Iz austrijskog ministarstva su tada najoštrije osudili izjave Milanovića i veleposlaniku poručili da su “te izjave najoštrije odbijene”. Veleposlaniku je preneseno “jasno čuđenje o izjavi”.

“Usporedba između mjera protiv pandemije covida-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štititi ljude u Austriji. I tu smo odgovornost preuzeli”, poručilo je austrijsko ministarstvo.

(E.M)