Svijet 01.01.2023.

Ukrajina vratila pitbula iz Azovstala koji je navodno dat Kadirovu

ČITANJE: 1 minuta

Tokom razmjene zarobljenika u subotu, u kojoj je Ukrajina uspjela da vrati 140 vojnika, vraćen je i pas koji je evakuisan iz Azovstala.

U junu je ruska novinska agencija RIA Novosti javila da je Jurij Kovanov, volonter iz mjesta Rjazanji, predao pitbula spašenog sa teritorije fabrike Azovstal u Mariupolju šefu Čečenije Ramzanu Kadirovu.

“Adidas, prije se zvao Adolf. Bio je na Azovstalu, dva mjeseca u katakombama sa svojom vlasnicom”, ispričao je tada volonter.

The pit bull, along with the Ukrainian military, survived the bombing of the Azovstal plant. The owner-military took him with her into captivity, but her four-legged friend was taken from her. The Russians stole the dog and sent it to Kadyrov in Chechnya as an “amusement tribute” pic.twitter.com/DVduAdDxBo

— Ukrainian Struggle Centre 🇺🇦 (@UA_struggle) June 15, 2022


ScreenshotSada, nakon skoro pola godine pas je vraćen u Ukrajinu.

“Uspjeli smo kući dovesti i četveronog prijatelja ukrajinskih vojnika – psa američkog pitbul terijera. Pas je evakuisan iz Azovstala zajedno sa braniocima Mariupolja, ali je potom odveden u Rusiju”, javili su iz koordinacionog štaba za postupanje sa ratnim zarobljenicima.

(A.M.)