Svijet 04.10.2022.

Ukrajinci napreduju u Hersonskoj oblasti, ruski zvaničnici apeluju da se ne paniči

ČITANJE: 1 minuta

Ruske vlasti na jugu Ukrajine poručile su da ne treba paničiti iako su se ruske snage morale povući pred ukrajinskom protivofanzivom u Hersonskoj oblasti.

Od početka septembra ukrajinske snage nanijele su niz poraza Rusima na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Čelnik ruskih vlasti u Hersonu, Vladimir Saldo, prvi je priznao da se dogodio ukrajinski “proboj” odnosno da su Rusi izgubili selo Dudčani, da bi potom uvjeravao da je rusko zrakoplovstvo “zaustavilo” ukrajinsko napredovanje, u razgovoru u ponedjeljak poslijepodne koji je objavljen u utorak na njegovoj Telegram stranici.

“Napredovanje ukrajinskih nacista u području Dudčana zaustavljeno je, ne treba paničariti”, poručio je potom jedan od njegovih pomoćnika, Kiril Stremusov, u videoporuci objavljenoj u utorak na Telegramu.

“Čuju se eksplozije izdaleka, ali ne toliko često”, javio je iz Hersona.

Ruski kanal na Telegramu, Rybar, koji prati kretanja ruskih snaga, otkriva da Ukrajinci napreduju na području Arhanhelska i Dudčana kako bi “prekinuli opskrbu ruskih snaga koje se nalaze na desnoj obali Dnjepra”.

Po zapadnim i ukrajinskim procjenama, ondje bi moglo biti stacionirano oko 20.000 vojnika.

Ukrajinske snage koncentrirale su zadnjih tjedana napade na ruske položaje i skladišta na desnoj obali Dnjepra te na mostove na toj rijeci kako bi prekinule ruske linije opskrbe.

Kijev se još nije službeno oglasio o svojim napredovanjima na jugu zemlje.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je samo u svojem obraćanju javnosti u ponedjeljak navečer da su “oslobođena nova naselja u više regija”.

“Sve više okupatora nastoji pobjeći, neprijateljskoj vojsci nanosi se sve više gubitaka”, rekao je.

Uz to, zadnjih nekoliko dana na internetu se pojavilo mnogo videosnimki ukrajinskih vojnika kako podižu ukrajinske zastave u selima na sjeveru Hersonske oblasti, prenose index.hr.

Oznake: Ukrajina