Svijet 27.05.2022.

Ukrajinska pravoslavna crkva proglasila samostalnost, za RPC riječ o činu pod pritiskom

ČITANJE: 2 minute

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve saopštio je da je proglasio potpunu nezavisnost i samostalnost.

– Sabor je usvojio dopune i izmene Povelje o upravljanju Ukrajinskom pravoslavnom crkvom koje podrazumevaju potpunu nezavisnost i samostalnost – navodi se u dokumentu, a prenose ruski mediji.

Takođe je saopšteno i da Ukrajinska pravoslavna crkva nije saglasna sa stavom ruskog patrijarha Kirila po pitanju specijalne operacije u Ukrajini.

Ujedno je i pozvala vlasti Ukrajine i Rusije da nastave pregovore.

– Obraćamo se vlastima Ukrajine i Rusije sa molbom da se pregovori nastave i da se pronađe razumne reči koje bi mogle da zaustave krvoproliće – dodaje se.

U dokumentu koji je objavio Sabor poziva se i na obnovu dijaloga Ukrajinske pravoslavne crkve i raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine.

– Raskol u ukrajinskom pravoslavlju Sabor doživljava kao duboku ranu u crkvenom telu. Čak i u ovakvim kriznim trenucima Sabor ne gubi nadu da će se dijalog obnoviti. Da bi se to dogodilo predlažemo Pravoslavnoj crkvi Ukrajine da prestane da oduzima hramove – dodaje se.

Ruska pravoslavna crkva: Nismo zvanično obaviješteni

Ruska pravoslavna crkva nije dobila nikakvo obaveštenje od Ukrajinske pravoslavne crkve o tome da proglašava nezavisnost, samim tim ne može da prokomentariše takvu informaciju, izjavio je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.

Kako je rekao, Ruska pravoslavna crkva će nastaviti da se moli za očuvanje jedinstva sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

– Budući da nismo dobili nikakvo obaveštenje od Ukrajinske pravoslavne crkve, ne možemo da reagujemo na informaciju koju dobijamo iz medija i iz interneta. Molimo se o očuvanju jedinstva i na prekidu krvoprolića, kazao je Lejgoda.

Takođe je rekao i da se Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi u teškoj situaciji i trpi pritisak od strane vlasti, raskolnika i nacionalističkih predstavnika javnosti.

– U situaciji kada spoljne sile pokušavaju da razruše jedinstvo Ruske pravoslavne crkve, bilo bi neodgovorno sa naše strane da komentarišemo odluke koje jednostrano donosi Ukrajinska pravoslavna crkva, zaključio je on, prenosi Sputnjik.

(SB)

Oznake: Ukrajina