Svijet 18.04.2022.

Ukrajinske zalihe municije ekspresno se tope, a Zapad je odjednom u velikoj dilemi

ČITANJE: 3 minute

Ukrajinske snage ovog su vikenda odlučile prkositi ruskom ultimatumu i odbile se predati u gradu Mariupolju dok se zapadne sile nalaze u nezgodnoj poziciji vezano za nastavak naoružavanja Ukrajine.

CNN upozorava kako je pitanje koliko će brzo Ukrajina potrošiti dobijenu municiju budući da su na području Donbasa na istoku zemlje u toku žestoke bitke. Rusija, svjesna koliko Zapad dostavom oružja pomaže ukrajinskoj strani, u diplomatskoj noti Sjedinjenim Državama je poručila da bi moglo biti “nepredvidivih posljedica” nastavi li se slanje oružja Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svjestan je situacije i važnosti pomoći sa Zapada te je u nedjelju ponovio upozorenje da se u Ukrajini trenutno brani zapadna demokratija od autokratske agresivne sile. Zelenski je u intervjuu za CNN rekao da borbe u Donbasu “mogu uticati na tok cijelog rata” te da se Ukrajina ne namjerava odreći istoka zemlje kako bi okončala rat.

Prema Zelenskom, rusko bi osvajanje Donbasa moglo pokrenuti novu ofenzivu na Kijev. Upitan je li zadovoljan američkom pošiljkom vojne pomoći vrijedne 800 miliona dolara, Zelenski je uzvratio da Ukrajini treba više. “Nikada neće biti dovoljno”, rekao je Zelenski objašnjavajući da ukrajinska vojska nije u istoj poziciji kao ruska. “Najvažnija je brzina”, dodao je.

Naime, pitanje je kolikom se brzinom troše ukrajinske zalihe municije u Ukrajini. Potrošnja vojne opreme je tolika da se najavljena pomoć može potrošiti u samo nekoliko dana. Penzionisani američki general pukovnik Ben Hodges komentarisao je za CBS News da američki dužnosnici moraju jasno definirati koji su im ciljevi i koliko je SAD voljan daleko ići da pomogne Ukrajini.

“Njima očajnički trebaju rakete dugog dometa, topovi i dronovi, a sve to biće ključno u idućoj fazi rata, ako i kada započne”, smatra Hodges. “Volio bih kada bi administracija govorila o pobjedi i shvatila koliko je brzina bitna. Inače bi ova šansa koji imamo u idućih nekoliko sedmica da stvarno poremetimo ruske planove za gomilanje snaga mogla propasti”, smatra Hodges.

Jedna od ključnih tačaka u ratu je trenutno Mariupolj, ključan ukrajinski grad za rusku stranu. Ruska je vojska dala ultimatum za predaju ukrajinskim snagama koje su ukopane u dijelu grada, no rok je prošao u nedjelju poslijepodne. Javljeno je da su ruske snage najavile da u ponedjeljak neće biti dozvoljen ulazak i izlazak iz tog grada te da su počeli dijeliti dozvole za kretanje unutar samog grada.

Sudbina ukrajinskih branitelja povezuje se i s daljnjim napretkom pregovora između Ukrajine i Rusije. Naime, ukrajinski politički vrh je poručio da bi “eliminacija” branitelja, koju najavljuje Rusija, dovela do obustave pregovora. Savjetnik Volodimira Zelenskog i njegov šef diplomatije Dmitro Kuleba je u nedjelju poručio da je Kijevu teško nastaviti razgovore već nakon grada Buče, u kojem su otkrivene masovne grobnice nakon ruskog povlačenja.

Ukrajinci ističu da još nije poznato koliko je ljudi poginulo u Mariupolju. Međutim, ukrajinski predsjednik Zelenski ističe da su vjerovatno hiljade stanovnika prisilno deportirane u Rusiju, a o tome nije ostavljen nikakav pisani trag. “Oko 500 djece je deportirano iz ove regije i niko ne zna gdje su”, rekao je Zelenski.

Kada je riječ o Bidenovoj administraciji, najteža odluka se odnosi na nastavak pomoći i način njezina transporta. Naime, niko ne zna gdje Putin vuče crtu preko koje se ne smije preći. Postoji opasnost da bi ruske snage mogle napasti NATO-ove konvoje, ne samo oružje, već i ljudstvo. Austrijski kancelar Karl Nehammer, koji se prošle sedmice susreo s Vladmirom Putinom, kaže kako ruski predsjednik ima “vlastitu logiku”. “Uvjeren je da pobjeđuje i da je rat nužan zbog sigurnosti Ruske federacije, kaže Nehammer.

Upitan što misli o pomoći Zapada, Zelenski je odgovorio da ne vjeruje svijetu jer “svi samo pričaju, a niko nema hrabrosti”.

(E.M)

Oznake: rat u Ukrajini