Svijet 13.01.2023.

Ukrajinski ministar odbrane: Mi smo de fakto članica NATO-a

ČITANJE: 1 minuta

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je kako je Ukrajina postala de fakto članica NATO-a, a da su zapadne zemlje, koje su nekoć bile zabrinute da bi se vojna pomoć Ukrajini mogla percipirati negativno, promijenile svoje razmišljanje.

Reznikov je u intervjuu za BBC rekao kako je siguran da će Ukrajina dobiti dugo traženo oružje, uključujući tenkove i borbene avione, jer se čini da se i Ukrajina i Rusija pripremaju za nove ofenzive u proljeće. “Ukrajina kao zemlja i oružane snage Ukrajine postali su članice NATO-a. De fakto, ne de jure”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin svoju je invaziju na Ukrajinu opisao kao egzistencijalnu bitku protiv zapadnih zemalja koje žele oslabiti Rusiju. Ruske vođe tvrde da se bore protiv NATO-a u Ukrajini. Ukrajina se godinama nastoji pridružiti vojnom savezu između SAD, Kanade i 28 evropskih zemalja, što je Vladimir Putin opisao kao bezbjednosnu prijetnju Rusiji.

Zelenski se založio za brzo pristupanje, ali nije jasno je li punopravno članstvo nešto što će članice Saveza ozbiljno razmotriti čak i nakon što rat završi. Član 5 NATO ugovora kaže da se oružani napad na bilo koju članicu treba smatrati napadom na sve.

Reznikov je, međutim, porekao da bi njegove komentare smatrali kontroverznim, ne samo Rusija nego, možda, i sam NATO, jer je Savez preduzeo korake da ga ne smatraju stranom u sukobu. “Zašto bi to bilo kontroverzno? To je istina. To je činjenica. Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a, de jure”, rekao je Reznikov u intervjuu za BBC u Kijevu.