Ukupan obim razmjene 3,61 milijardi dolara

privreda proracun
Republika Srpska je za jedanaest mjeseci prošle godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,61 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 59,2 odsto.

U posmatranom periodu ostvarena vrijednost uvoza robe iz inostranstva iznosila je 2,27 milijardi dolara, a uvoza 1,34 milijardi dolara.

Ostvarena vrijednost izvoza za jedanaest mjeseci prošle godine u odnosu na isti period 2014. godine smanjen je za 20,8 odsto, a uvoz je smanjen za 26,3 odsto.

Srpska je najviše roba, u vrijednosti od 245,32 miliona dolara, izvezla u Italiju, zatim u Srbiju u vrijednosti od 175,9 miliona dolara, dok je na tržište NJemačke plasirano robe u vrijednosti od 142,19 miliona dolara.

Najviše se uvozilo roba iz Srbije u vrijednosti od 395,4 miliona dolara, te iz Rusije u vrijednosti od 369,89 miliona dolara.

Posmatrano prema ekonomskim grupacijama zemalja, Srpska je za jedanaest mjeseci prošle godine sa EU ostvarila izvoz od 980,03 miliona dolara, dok je ostvaren vrijednost uvoza bila 1,09 milijardi dolara.

Ostvarena vrijednost izvoza sa zemljama CEFTA bila je veća od 260 miliona dolara, a uvoza 434,02 miliona dolara.

(Srna)

VIŠKOVIĆ: Što prije početi realizaciju značajnih projekata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.

GRMUŠA (PDP): Nova vlast na nivou BiH čestitaće građanima Novu godinu povećanjem PDV-a

Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD i Republike Srpske – izjavio je generalni sekretar PDP-Milko Grmuša. Grmuša je naveo da su u

VIŠKOVIĆEVA OČEKIVANJA OD SAVJETA MINISTARA: Što prije odblokirati značajne projekte

Prdsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH (FBiH) i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.  – Očekujem mnogo od formiranja novog saziva Savjeta ministara i Vlade FBiH, jer zajedno imamo mnogo posla da

AMBICIJE: Fudbaleri Borca žele da pobjedom nad Slobodom završe jesenji dio sezone

Sa tri boda pred domaćim navijačima zatvoriti fudbalsku jesen, želja je svih u FK Borac. “Crveno-plavi” bi pobjedom proljeće dočekali na trećem mjestu, gdje se trenutno nalaze iza sarajevskih vječitih rivala. Da nam je neko prije početka sezone ponudio ovakav ishod, objeručke bi ga prihvatili, kaže napadač Borca Saša Kajkut. “Moramo biti svjesni da smo

“DVOSMJERNA ULICA”: Eminentni hirurzi iz Rusije u radnoj posjeti UKC RS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je radna posjeta eminentnih ruskih hirurga Malhaza Cikoridze i Aleksandra Semjenova iz Sankt Peterburga UKC-u nastavak saradnje sa ljekarima iz tog grada koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Đajić je istakao da će ljekari iz UKC-a uzvratiti posjetu već