Sport 30.09.2017.

Ulicama Banjaluke trčaće i Južnoamerikanci

ČITANJE: 2 minute

 “Dukat fit Banjaluka noćni polumaraton” okupiće više od 1.200 trkača iz zemalja regiona, a strogim centrom grada i šetališnim zonama osim takmičara iz zemalja regiona, stigle su i prijave iz egzotičnih zemalja poput Čilea, Bolivije i Kolumbije.

To je još jedan od znakova da su organizatori sa pravom odlučili da prošlogodišnja noćna trka na pet kilometara preraste u noćni polumaraton. Osim centralnog događaja koji počinje u 20 časova i na kojem će učestvovati oko 400 takmičara, biće održane još tri trke. Program u 18 časova otvaraju učenici od 6 do 15 godina u “Elta kabel junior run” trci na 1.300 kilometara, sat vremena kasnije startuje “Jelen fri run” na pet kilometara, a učešće na trci je besplatno za sve koji žele da se okušaju na ovoj dionici. Na startu centralnog događaja večeri pojaviće se i učesnici “Magnetrans štafete” (tri učesnika po sedam kilometara).

– Zbog specifičnosti rute trčanja i nešto užih ulica, odlučili smo da ograničimo broj učesnika polumaratona na 300, ali se prijavilo još 100 takmičara koje nismo mogli da odbijemo. Polumaratonska trka se sadrži od tri kruga po sedam kilometara, a poslije starta na Trgu Krajine, okretanje na Malti, a zatim slijedi prolazak ulicom Olimpijskih pobjednika, pored Gradskog stadiona, zatim do Narodnog pozorišta, kroz parkić, pa sve do Trga Krajine – rekao je direktor polumaratona Vladimir Kuvalja.

Kako je rekreativno trčanje sve popularnije kod nas, a slični događaji se već godinama organizuju u svijetu, biće ovo prilika da Banjaluka stane rame uz rame sa drugim metropolama.

– Biće ovo svojevrstan spoj sporta i zabave. To je najbolji način promocije grada i države, a mi imamo šta da pokažemo. Takođe, očekujemo i veliki broj gledalaca duž staze, a ovom prilikom pozivamo građane da izađu i podrže sve koji učestvuju – rekao je Kuvalja.

Po završetku takmičarskog dijela prisutne će na Trgu Krajine zabavljati grupa “Hangover bend”.

Pokloni sponzora

Svi učesnici koji su platili kotizaciju za učešće zahvaljujući sponzorima kući će odnijeti punu kesu poklona. Osim okrepe tokom trčanja, svi koji završe polumaratonsku trku dobiće medalju, funkcionalnu majicu za trčanje, kao i poklone kompanija “Hemofarm” i Laktalis”.

(Glas)