Vijesti 21.04.2017.

Ulice bez naziva i kuće bez broja u Banjaluci odlaze u prošlost: Imena i za sokake u selima

ČITANJE: 3 minute

Gradska uprava Banjaluka će konačno udovoljiti zahtjevu seoskih mjesnih zajednica da dobiju imena ulica, pa bi adresa poput Karanovac b.b. trebalo da ode u prošlost.

Osim Karanovca, bez imena i broja su i pojedine ulice u Dragočaju i Prijakovcima, te će Gradska uprava Skupštini grada predložiti da ovaj problem bude riješen. Tako bi olakšali snalaženje prije svega poštarima, ali i službi hitne pomoći, gdje kažu da se dešavalo da izgube dragocjeno vrijeme tražeći kuće bez adrese i broja.

Predsjednik MZ Karanovac Boško Vuksan kaže da njihovo naselje nije seosko, nego se naslanja na grad, pa je zbog toga još veća sramota što žive kao u 19. vijeku.

– Godinama tražimo da našim ulicama dodijele bilo kakva imena i brojeve, jer se brojna domaćinstva od ukupno 3.500 na području Karanovca, Jagara i Ducipolja vodi bez broja – kaže Vuksan.

Dodaje da imaju sreće, jer je poštar iz njihovog mjesta, pa zna skoro 90 odsto komšija, a inače bi im pošta kasnila po mjesec dana.

Isti problem mučio je mještane prigradskih naselja koja su porasla preko noći, kao što su Kuljani ili Priječani, gdje su konačno postavljene table sa imenima ulica i kućni brojevi.

– Taksistima je mnogo olakšan posao, ali se još teško snalazimo zbog malih ulica. Neki putevi u Saračici i Pavlovcu su nedavno dobili imena, pa sam ih ucrtao na karti grada dok ih ne upamtim – kaže taksista Dragan Purišić i dodaje da bi trebalo ažurirati i izdati nove mape grada.

U Gradskoj upravi kažu da trenutno imaju pet zahjteva za dodjeljivanje novih imena ulica i to samo u gradskim naseljima. Promjenu imena pet ulica tražili su u Laušu, Petrićevcu i Starčevici i to će biti završeno do kraja godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će se posebna, stručna komisija pozabaviti imenima ulica, kao ona koju je imao prethodni gradonačelnik.

– Nisam još formirao novu komisiju, ali ona nam je svakako potrebna. Već ima nekih inicijativa, tako da ćemo to i učiniti, jer neko mora biti formalni predlagač naziva ulica i analizirati više prijedloga koji su došli – rekao je Radojičić.

U skupštinskoj komisiji za imena ulica opet su nezadovoljni, jer ne mogu da učestvuju u radu stručne komisije, već samo da prihvate ili odbiju prijedlog koji oni izaberu.

– To će nas čekati i ubuduće i nećemo uticati na izbor prijedloga. Dešavalo se da me ljudi iz Boračke organizacije zaustave na ulici i negoduju što nismo podržali njihov prijedlog da ulica dobije ime po nekom borcu Vojske Republike Sprske, a prijedlog do nas nije ni stigao – rekao je potpredsjednik Komisije Milenko Jaćimović.

Dodaje da će zahtijevati da njihov predstavnik učestvuje u radu gradonačelnikove komisije, da bar budu u toku koji prijedlozi su razmatrani.

– Tako ćemo bar imati mogućnost da građanima, savjetima mjesnih zajednica i javnosti kažemo da li je neki prijedlog razmatran i zbog čega nije prošao – rekao je Jaćimović i dodao da podržava prijedloge da se mijenjaju i sadašnja imena ulica, kako bi dobila ime po zaslužnim građanima.

Mape stare i neažurirane

Veliki problem posjetiocima, ali i stanovnicima najvećeg grada Srpske predstavlja i neažurirana mapa sa nazivima ulica, koja se nalazi na sajtu Gradske uprave. Žale se da mnoge ulice, koje su nedavno dobile svoje nazive, nisu upisane u onlajn mapu, zbog čega im je otežano snalaženje. Prema dostupnim informacijama, Grad je ovu mapu posljednji put ažurirao krajem 2015. godine. Zašto se čeka na obnavljanje i unošenje novih podataka, te da li imaju podatke koliko ulica nije ucrtano, nismo saznali, jer iz Gradske uprave nisu odgovorili na ta pitanja.

(blic.rs)