Vijesti 19.07.2016.

Ulična akcija: ”Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE”

ČITANJE: 2 minute

Ulična akcija pod nazivom ”Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE” održana je sinoć, 18. jula 2016. godine na Trgu Krajine u Banjaluci u periodu od 19 do 21 čas. 

Ulična akcija je realizovana kao edukativna kampanja putem koje se mladim ljudima nastojalo pokazati da pripadnici manjina nisu manje vrijedni, manje bitni, nego da su jednaki i da moraju imati ista prava kao i svi drugi građani.

U akciji se uključio velik broj mališana koji su dali svoj stav o tome šta su za njih manjine i šta znači biti ”manji”.

Takođe, ulična akcija je organizovana s ciljem skretanja pažnje građana na probleme različitih marginalizovanih skupina u BiH.

Tokom ulične akcije otvorena je i KNJIGA PODRŠKE izbornim pravima nacionalnih manjina, u koju su potpise stavili građana koji podržavaju navedenu akciju.

”Ovom akcijom želimo dobiti podršku javnosti, naročito mladih, da manjine nisu manje vrijedne i da mnogobrojne sukpune marginalizovanih grupa trebaju da imaju jednaka prava.

Ulična akcija u okviru zagovaračke kampanje “Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina“, pod sloganom „Biti manjina ne znači biti manji- manjiNE” realizovaće se u naredne dvije godine”, izjavila je Gordana Šekarić, ispred Organizacije amputiraca UDAS RS, kao članica Koalicije KOMA BiH.

Uličnu akciju su podržale mnogobrojne članice/organizacije Koalicije marginalizovanih grupa u BiH iz Banja Luke čiji su članovi tokom akcije dijelili promotivne letke.

Procjenjuje se da je preko 60% građana BiH marginalizovano i cilj KOME je da zajedničkim snagama utiče na promjene u politikama i praksi. Vrijeme je da shvatimo da niko nije daleko od margine i da, pomažući svojim sugrađanima, pomažemo sami sebi i budućim naraštajima.

Ova akcija je sastavni dio kampanje javnog zagovaranja podrške izbornim pravima nacionalnih manjina Koalicije marginalizovanih grupa u BiH „KOMA“, a koju provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) uz podršku USAID-a, navode u Udas-u.

(Uno radio)