Ulična akcija: ”Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE”

Ulična akcija pod nazivom ”Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE” održana je sinoć, 18. jula 2016. godine na Trgu Krajine u Banjaluci u periodu od 19 do 21 čas. 

Ulična akcija je realizovana kao edukativna kampanja putem koje se mladim ljudima nastojalo pokazati da pripadnici manjina nisu manje vrijedni, manje bitni, nego da su jednaki i da moraju imati ista prava kao i svi drugi građani.

U akciji se uključio velik broj mališana koji su dali svoj stav o tome šta su za njih manjine i šta znači biti ”manji”.

Takođe, ulična akcija je organizovana s ciljem skretanja pažnje građana na probleme različitih marginalizovanih skupina u BiH.

Tokom ulične akcije otvorena je i KNJIGA PODRŠKE izbornim pravima nacionalnih manjina, u koju su potpise stavili građana koji podržavaju navedenu akciju.

”Ovom akcijom želimo dobiti podršku javnosti, naročito mladih, da manjine nisu manje vrijedne i da mnogobrojne sukpune marginalizovanih grupa trebaju da imaju jednaka prava.

Ulična akcija u okviru zagovaračke kampanje “Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina“, pod sloganom „Biti manjina ne znači biti manji- manjiNE” realizovaće se u naredne dvije godine”, izjavila je Gordana Šekarić, ispred Organizacije amputiraca UDAS RS, kao članica Koalicije KOMA BiH.

Uličnu akciju su podržale mnogobrojne članice/organizacije Koalicije marginalizovanih grupa u BiH iz Banja Luke čiji su članovi tokom akcije dijelili promotivne letke.

Procjenjuje se da je preko 60% građana BiH marginalizovano i cilj KOME je da zajedničkim snagama utiče na promjene u politikama i praksi. Vrijeme je da shvatimo da niko nije daleko od margine i da, pomažući svojim sugrađanima, pomažemo sami sebi i budućim naraštajima.

Ova akcija je sastavni dio kampanje javnog zagovaranja podrške izbornim pravima nacionalnih manjina Koalicije marginalizovanih grupa u BiH „KOMA“, a koju provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) uz podršku USAID-a, navode u Udas-u.

(Uno radio)

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,