UMIČEVIĆ: Hrvati nastavljaju sa rušenjem Rukometnog saveza BiH, ni moj Borac nije bez grijehova

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević tvrdi da hrvatski članovi Upravnog odbora konstantno opstruišu rad ovog organa, ali da će Premijer liga startovati kada je i predviđeno, 14. septembra.

Prema njegovim riječima, četiri člana Upravnog odbora iz reda hrvatskog naroda ponovo nisu htjeli da dođu na zakazani sastanak, baš kao što nisu bili ni u Bugojnu, Trebinju i Doboju.

– Oni su prije nekoliko dana održali neki “paravojni” sastanak koji nije legitiman i koji je bio više druženje nego ozbiljan sastanak. Nije lijepo da nisu došli u Banjaluku, ali to i ne čudi jer nisu došli ni u Trebinje ni u Doboj, evo ni sada, a mi smo išli u Mostar. Njih četvorica, koje zovem “Daltoni”, sve rade da uruše dogovore, a sve radi neke svoje koristi – istakao je Umičević.

Ipak, iako nije imao potreban kvorum, ni sastanak u Banjaluci nije potrošen uzaludno, baš kao što to nisu bili ni oni prethodni.

– Održali smo konstruktivan, radni sastanak i, da bih pokazao dobru volju, zakazao sam novi sastanak za ponedjeljak u Sarajevu. Dok sam predsjedavajući UO svi sastanci će biti u Sarajevu. Tamo će u dnevni red biti uvršten i njihov zahtjev za održavanjem vanredne skupštine, ali da se odmah zna, RSRS će biti protiv vanredne i podržaće redovnu skupštinu. – kaže Umičević.

– Takođe, tražićemo promjenu Statuta, da izbacimo ono Herceg-Bosna jer može biti samo FBiH i Republika Srpska. Moraćemo, ujedno, tražiti mehanizme zaštite jer ako neko opstruiše rad, kao što to sada rade Hrvati, nemamo mogućnost da to spriječimo. Nažalost, EHF nije voljan da nam pomogne i moramo sami rješavati sve probleme. Pokušaćemo da stupimo u kontakt s Olimpijskim komitetom BiH da nam pomogne jer mi to sami ne možemo prevazići – dodao je Umičević.

Ono što je sigurno, Premijer liga BiH za muškarce startovaće 14. septembra, ali je sporan način popunjavanja naredne sezone.

– Imamo podršku klubova, odredili smo komesara, izvukli parove, usvojili propozicije i prvenstvo će početi 14. septembra. Dogovoren je nastup 17 ekipa, a jedino sporno bilo je što su iz FBiH tražili da u narednoj sezoni upadaju njihova dva, a naš jedan. To nikada nećemo prihvatiti, može samo jedan – jedan. Ove godine pristali smo na kompromis, a već iduće iz lige će ispasti tri ekipe, a ući dvije i postepeno ćemo je smanjivati sve do 12, što je optimalan broj. Generalno, taoci smo Zrinjskog, koji još ne zna da li će uopšte početi takmičenje, dok Izviđač ćuti i muti. Moje mišljenje je da bi najbolje bilo da bude formirano udruženje ligaša koje bi vodilo takmičenje, i to će biti naš prijedlog – zaključio je Umičević.

Prvi čovjek RSRS ima funkciju potpredsjednika RK Borac m:tel i otvoreno je rekao da njegov klub snosi dio krivice za nedobijene licence ovoljetnih pojačanja.

– Meni je najteže, jer sam ujedno i potpredsjednik Borca. Tražio sam od v.d. sekretara RS BiH Halila Škaljića da mi dostavi kompletnu dokumentaciju u vezi sa procedurom. Tu se desio jedan problem jer je jedna radnica Saveza, koju forsiraju Hrvati, nezadovoljna platom, zaključala kancelariju, uzela pečate i sve papire te otišla kući. Došlo je do vakuuma i, dok smo sve riješili, bilo je kasno. Ipak, mišljenja sam da je u svemu tome pola krivica Borca, a pola Saveza – kategoričan je Umičević.

(Glas Srpske)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo