Magazin 12.05.2021.

Umjereno konzumiranje alkohola ne utiče na efikasnost vakcine protiv kovida 19

ČITANJE: 1 minuta

Ljudi koji umjereno piju mogu to da čine i nakon primanja vakcine protiv korone, a imuni sistem se narušava samo kod alkolohičara, tvrde naučnici.

Nema dokaza da konzumiranje alkohola nakon vakcinacije protiv kovida 19 utiče na efikasnost vakcine, objavila je britanska regulatorna agencija za lijekove /MHRA/.

U informacijama proizvođača vakcina i u uputstvima Britanske zdravstvene službe takođe nema pomena o navodnom uticaju alkohola na efikasnost vakcine.

Kako prenose naučni portali, teorija o dvije sedmice apstinencije od alkohola nakon vakcinacije krenula je od izjava nekih političara da alkohol može da našteti sposobnosti organizma da razvije antitijela na virus korona.

Tako Ilhem Mesudi, direktor Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom univerzitetu, kaže da obilna konzumacija alkohola narušava imuni sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije.

Ali, kod osoba koje alkohol konzumiraju u umjerenim količinama ne postoji nikakav rizik, pojašnjava ona i objašnjava da se pod umjerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

(Srna/ N.S)