Vijesti 08.08.2016.

Umjesto lutaka djevojčice skupljaju željezo: Porodica Fedešin preživljava sa 105 KM mjesečno

ČITANJE: 2 minute

Vesna Fedešin (51), majka četiri ćerke, godinu dana nakon štrajka i potrage za sigurnim krovom nad glavom, i dalje preživljava kopajući po kontejnerima.

Poslije prošlogodišnjeg štrajka u parku „Mladen Stojanović“, zbog tešle životne situacije, Centar za socijani rad ih je zbrinuo u sigurnu kuću, ali samo privremeno, poslije čega su opet ostale prepuštene sebi.

– Štrajkom nisam postigla ništa, i dalje živimo od danas do sutra i stalno tražim posao. Evo i danas sam išla na razgovor za posao čistačice, ali uvijek kažu zvaćemo te i sve ostane na tome – priča Vesna.

Šta će porodica Fedešin jesti već nekoliko godina zavisi od toga koliko će željeza prodati. Vesna je, kaže, kucala na sva vrata, slala pisma i molbe nadležnima, ali sve što je odbila su odbijenice.

Sa maloljetnim ćerkama i bolesnim mužem živi u banjalučkom naselju Hisete, u trošnoj kući koju je dobila na korištenje, ali ne zna do kad će tu ostati.  Dok se druga djeca igraju, Vesnina najstarija kćerka Ivana brine za bolesnog oca, a šesnaestogodišnja Snežana, zajedno s njom traži željezo po kontejnerima.

– Dok je muž bio zdrav, nisamo imali problema. Sada više ne mogu računati na njegovu pomoć, jer ima problema sa nogama, plućima, astmom i više nije radno sposoban – kaže Vesna.

Porodica Fedešin dobija 105 KM dječijeg doplatka, a samo troškovi za režije iznose mnogo više.

Prošle godine selili su četiri puta, iako za sad imaju gdje spavati, nove muke dolaze čim krene hladnije vrijeme. Ljeto su, kažu, nekako preživjeli, ali zimu bez drva neće moći. Vesna će od Centra za socijalni rad tražiti jednokratnu pomoć za drva, ali kaže da se ne nada previše.

– Da nema pomoći dobrih ljudi koji dođu i donesu hranu, odjeću i knjige, ne bismo preživjeli, ali ne možemo ovako čitav život. Zdrava sam i sposobna da radim, ali izgleda da u ovoj državi nema posla za majku četvero djece – dodaje Vesna.

Oni koji žele pomoći porodici Fedešin mogu ih kontaktirati na broj 066/056-607.

(Blic)