Magazin 12.01.2016.

Umjesto novog modela, sprema se redizajn “fiće”

ČITANJE: 1 minuta
FICO
U kragujevačkoj fabrici umjesto novog modela, sprema se redizajn “Fijata 500L”, piše Danas.

Nakon tronedeljenog kolektivnog odmora, u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) počela je ovogodišnja proizvodnja svih verzija modela “Fijata 500L“.

Proizvodni proces je organizovan u tri smene, a iz fabričkih pogona od juče ponovo izlazi nešto više od 600 gotovih automobila dnevno.

Zaposleni u Fijatu i dalje očekuju novi model automobila koji bi obezbijedio potpuno upošljavanje kapaciteta fabrike projektovane za proizvodnju 300.000 vozila godišnje, ali će , barem za sada, morati da se zadovolje restilingom (redizajnom) “Fijata 500L”, koji bi delimično novi, savremeniji izgled mogao, saznaje list Danas, da počne da dobija već u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Restiling “velikog fiće” bio je, inače, predviđen lane, ali je taj posao odložen za ovu godinu.

Menadžment FCA Srbija nije zvanično saopštio plan proizvodnje te kompanije za ovu godinu, ali se na osnovu radnog rasporeda, kojim su najavljeničešći neradni dani i sedmice, može pretpostaviti da je predviđeno da tokom 2016. sa proizvodnih linija i montažnih traka siđe između 90.000 i 100.000 automobila.

Plan proizvodnje isključivo zavisi od tražnje modela Fijat 500L na evropskim i severnoameričkim tržištima, pošto Fijat Krajsler ne proizvodi automobile za zalihe. Prošle godine je, zbog slabije prodaje Fijata 500L na severnoameričkim tržištima, u Kragujevcu, prema nezvaničnim informacijama, proizvedeno nešto više od 90.000 vozila, odnosno za oko 10.000 manje no prethodne godine.

Uprkos tom proizvodnom podbačaju, Fijat je i u 2015. bio ubjedljivo najveći domaći izvoznik, zahvaljujući čemu je Srbija prošle godine zabilježila blagi rast izvoza u odnosu na raniji period.

(NN)