Politika 21.05.2021.

UMJESTO PREDSTAVNIKA SNSD-a: Nova većina izabrala bivšeg člana NDP-a za predsjednika SO Prnjavor

ČITANJE: 3 minute

Mirko Bukvić, doskorašnji član NDP-a, a sada nezavisni odbornik, izabran je u četvrtak za novog predsjednika Skupštine opštine Prnjavor, umjesto Željka Simića iz SNSD-a.

On je dobio podršku 16 odbornika, dok je 12 bilo protiv.

Bukvić je rekao da će nova skupštinska većina raditi u skladu sa zakonom i propisima lokalne zajednice, a odluke koje se budu donosile biće u korist svih stanovnika Prnjavora.

“Neće biti nikakve opstrukcije s naše strane kada je riječ o funkcionisanju lokalne vlasti. Naša ruka je pružena načelniku opštine za saradnju”, rekao je Bukvić.

Dosadašnji predsjednik Skupštine Željko Simić istakao je da će, ukoliko dođe do sudskih sporova, današnja rješenja biti poništena.

“Uvjeren sam da će pasti rješenje o izboru Komisije za izbor i imenovanje, koja je ključna za dalja imenovanja. Nova skupštinska većina ima pravo kadrovskih promjena koje se mora iskoristiti u skladu sa zakonom i propisima, a to danas nije bio slučaj”, rekao je Simić.

Za potpredsjednika Skupštine opštine imenovan je Milorad Kondić iz Srpske radikalne stranke “Vojislav Šešelj” umjesto Nebojše Todića iz NDP-a, a za vršica dužnosti sekretara Skupštine postavljena je Vojislavka Gatarić iz SDS-a.

Izborom skupštinskog rukovodstva formalizovana je nova skupštinska većina u kojoj su, osim Bukvića i Kondića, devet odbornika SDS-a, tri iz DNS-a, kao i odbornici Mile Šljivić iz Demosa i odbornik iz reda nacionalnih manjina Branko Deket.

Šef Kluba odbornika SDS Milan Petrović u izjavi novinarima ponovio je raniji stav da nova skupštinska većina neće opstruisati rad načelnika opštine.

“Mi smo ljudi koji živimo u ovoj opštini i želimo dobro svim građanima bez obzira na političku opciju. To ćemo svojim odlukama i postupcima i dokazati”, poručio je Petrović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš smatra da “nova skupštinska većina nije formirana iz dobrih namjera prema opštini i građanima, nego iz ličnih interesa pojedinaca, zbog čega će proizvesti nove troškove i sporove i usporiti dalji razvoj lokalne zajednice”.

On je ocijenio da se opstrukcija u odlukama vidi već na samom početku jer nisu imenovali njegove najbliže saradnike.

“Oni su pokazali pravo lice. Izbor novog skupštinskog rukovodstva niko ne osporava jer je to stvar dogovora odbornika u Skupštini, a ne volja građana iskazana na izborima”, rekao je Tomaš i podsjetio da je SNSD na proteklim izborima dobio podršku 35 odsto građana, a Željko Simić više od 2.500 pojedinačnih glasova.

Tomaš je napomenuo i da je bilo potrebno da se produži mandat vršiocima dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja, a da su umjesto toga dosadašnji razriješeni dužnosti, a novi nisu imenovani.

“Plod nove skupštinske većine je neznanje, nepoznavanje elementarnih propisa i rada lokalne zajednice”, ocijenio je Tomaš i izrazio uvjerenje da nova skupštinska većina kao takva neće dugo opstati.

(Srna)

Oznake: SO Prnjavor