Vijesti 13.05.2021.

Umjesto Rima za operaciju izabrala UKC RS: Banjalučanka podijelila iskustvo sa najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj

ČITANJE: 4 minute

Svi strahovi sa kojim se pedesetjednogodišnja Susanna Halilović susrela nakon što je prije dva mjeseca na vratu napipala čudnu izraslinu, nestali su već nakon prvog pregleda kod ljekara na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

Ljubazan pristup i profesionalizam kojim je opisala tim ljekara predvođenih prof. dr Marinkom Karalićem, koji je izveo hirurški zahvat, oduševio je ovu rođenu Banjalučanku, koja je nakon skoro 34 godine provedene u Rimu, odlučila da pokrene biznis u svom radnom gradu.

Vlasnica je poznate picerije „Impero Romano“, a donošenje daška Rima, kroz autentičnu italijansku pinsu i u Banjaluku za Halilovićevu predstavlja i život na toj relaciji.

Iako je zbog korone, ali i posla posljednje dvije godine više vezana za svoj rodni grad, nakon što se suočila sa zdravstvenim problemom, uprkos nagovaranjima i sumnjama u stručnost i profesionalizam ljekara sa UKC RS kojima su je obasipali poznanici, Susanna je odbila da se za pomoć obrati ljekarima u Rimu. Svoj dalji zdravstveni tretman povjerila je upravo domaćim ljekarima i, kako tvrdi, ni jedne sekunde se nije pokajala.

„Nakon što sam prije dva mjeseca rukom na vratu napipala izraslinu obratila sam se dr Vasi Gotovcu u Tesliću. Poznajem ga otkada je mom suprugu spasio život. Rekao mi je odmah da jednoj štitnoj žlijezdi imam masno tkivo, te da ga je hirurškom intervencijom potrebno otkloniti, jer bi postojala mogućnost ukoliko dodirne nerv da desna strana lica ostane paralizovana. Preporučio mi je prof. Marinka Karalića, ljekara sa UKC RS i ja sam ga poslušala. Otišla sam na pregled i operacija je bila zakazana za srijedu 12. maj“, počinje priču Susanna ne krijući oduševljenje uslugom kakva kojoj je pružena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pacijentkinja ističe da tretman kakav joj je pružen u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj sigurno ne bi doživjela u Rimu.

„Zdravstveni sistem u Srpskoj možda nije kao u Rimu, ali funkcioniše mnogo bolje nego u Rimu. Kada sam rekla da trebam na operaciju svi su mi govorili nemoj ovdje, ne funkcioniše, ne valja, prljavo je, nisu stručni i slično. Ustvari, ja sam doživjela sasvim suprotno. Profesor Marinko Karalić je profesionalac, kakvih malo ima u svijetu. Uradio je zahvat na najprofesionalniji način.  Pored njega, moram da naglasim da je cijelo osoblje izuzetno stručno, ljubazno i prijatno. Očekivala sam nervozu, kovid, gužvu, međutim doživjela sam pozitivno iskustvo i osjetila sam potrebu da to i javno podijelim“, priča Halilovićeva.

Dodaje da je tim zdravstvenih radnika sa odjel maksilofacijalne hirurgije na UKC RS, na kojem je bila hospitalizovana, uprkos COVID sistemu na izuzetan način uspio da se organizuje i pacijentima pruže svu neophodnu njegu.

„U bolnicu sam ušla u utorak, juče sam operisana, a danas izašla. Sve funkcioniše normalno. Imaju puno posla, ali se snalaze odlično. Smanjili su im odjele, uže je i imaju manje mjesta, ali su oni uspjeli da to organizuju da mi pacijenti uopšte ne osjetimo neugodnost. U Rimu je haotično, ima propusta. Ovdje su svi stručni, organizovani i ljubazni. Ne znam kakva je situacija sa ostatkom bolnice, ja sam bila na odjelu za maksilofacijal i doživjela sam kod prof. Karalića divno iskustvo i želim da to svi znaju. Zahvaljujući njemu sve tako dobro funkcioniše“, istakla je Susanna.

Svim građanima, koji imaju bilo kakav zdravstveni problem poručuje da razloga za brigu nemaju, te da se, bez ustručavanja na vrijeme jave ljekaru.

„Mnogo ljudi je u strahu i ne zna kako sve funkcioniše na UKC RS. Sve je pedantno i čisto. Što se tiče maksilofacijalne hirurgije preporučujem svima koji imaju problema da se obrate zdravstvenim radnicima na tom odjelu. Mene je operisao prof. dr Karlić, ali ja sam upoznala još divnih hirurga. Doktorica me je čak pozvala telefonom da mi kaže da nemam potrebe za brigom, te da je povraćanje, sa kojim sam se mučila, uzrokovala anestezija, te da je to normalno i da će proći. Takva vrsta psihološke podrške u Rimu ne postoji“, zaključuje Halilovićeva.

(Nevena Stanojević)

Oznake: UKC RS