Vijesti 12.05.2021.

Umjesto svečanih zabava slavlja maturanata uz trubače u parkovima

ČITANJE: 3 minute

Zvono je juče označilo kraj nastave za maturante u većini srednjih škola u Srpskoj, a jedan od najljepših događaja u životu đaci su posljednjih dana simbolično proslavljali u parkovima i na ulicama, kojima je odzvanjala pjesma.

Maturanti nisu krili uzbuđenje zbog završetaka srednjoškolskog obrazovanja, koje se, prema riječima direktora škola, danima osjećalo i u učionicama, piše Glas Srpske.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, te zabranu velikih okupljanja, maturanti su riješili da ove godine sa drugovima iz klupa organizuju izlet ili zabavu u kafiću i tako proslave završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kazao je da se euforija među maturantima danima osjeća, ali da se uprkos tome ponašaju u skladu sa propisima.

– Klasične maturske večeri za sada neće biti, iz svima već poznatih razloga. Što se tiče ostalih aktivnosti maturanata, ove godine, za razliku od lani, maturski ispit biće održan pred komisijom u školi uz poštovanje svih epidemioloških mjera – kazao je Bajić.

Dodao je da su se maturanti Građevinske škole u Banjaluci, u manjim grupama, nekoliko dana unazad, poslije nastave opuštali u obližnjem parku, koji je i policija nadzirala.
Maturante su juče ispratili i profesori i direktori srednjih škola u Prijedoru.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Aleksandra Milješića, zbog virusa korona ove godine je izostala zajednička školska proslava u “Ljetnoj bašti” u Prijedoru, gdje su svečano obilježavali posljednji dan škole.

– Pred maturantima je još mnogo posla. Nastava je juče samo formalno završena, tako da ćemo se još družiti – kazao je Milješić.
Dodao je da oni ne prestaju da se interesuju da li će biti organizovano matursko veče te smatraju da su ostali uskraćeni za taj događaj.

– S obzirom na to da neće biti tradicionalne proslave, maturanti se dogovaraju o svojim druženjima privatno – rekao je Milješić i dodao da se sve škole u Prijedoru pridržavaju propisanih mjera.

Slavlje povodom završetka škole ovih dana nije izostalo ni u Semberiji. Predsjednik Aktiva srednjih škola regije Bijeljina Duško Đurić kaže da su đaci ozbiljno shvatili trenutnu situaciju, zbog čega slavlje nije ni blizu kao što je to bilo prije virusa korona.

– Sreća zbog toga što su jednu bitnu etapu u svom životu ostvarili, i te kako je vidljiva na njihovim licima. U pitanju je veoma dobra generacija, koja je postigla značajne rezultate – kazao je Đurić i dodao da nijedan rastanak nije lak.

Bijeljinski portali objavili su da je policija kaznila juče 11 maturanata zbog okupljanja na javnom mjestu, iako im je to bilo zabranjeno zbog epidemiološke situacije. Bijeljinski maturanti vozili su se tradicionalno automobilima, izlazeći kroz prozore te se okupljali na izletištima, a jedan maturant je navodno odbio test na narkotike.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u školskoj 2020/2021. godini srednju školu ukupno završavaju 9.763 maturanata.

– Četvrti stepen obrazovanja završava ukupno 7.720 učenika, dok treći stepen obrazovanja završava ukupno 2.043 učenika – istakli su u ministarstvu.

Dodali su da će o mogućnostima organizovanja proslava maturskih večeri i izvođenja ekskurzija donijeti odluku na osnovu zvaničnog stava Instituta za javno zdravstvo RS.

Defile u Srebrenici

Stotinak srebreničkih maturanata juče je prošlo gradskim ulicama uz pjesmu i igru praćeni trubačkim orkestrom, obilježivši na taj način završetak školovanja.

Kod fontane u centru Srebrenice maturanti su se fotografisali i zaigrali kolo.

Ovo je prva generacija srebreničkih maturanata koja se fotografisala kod fontane i Spomenika miru, koji su lani izgrađeni u ovom mjestu. Pjesma maturanata privukla je na ulice veći broj građana, koji su ih pozdravili aplauzom, piše Glas Srpske.

(A.M.)

Oznake: maturanti