Vijesti 04.01.2017.

Umjesto u šumu po badnjak kod trgovaca

ČITANJE: 1 minuta

U duhu predstojećeg Božića na gradskoj tržnici je osvanula bogata ponuda badnjaka, pšenice i aranžmana, a cijene se kreću od jedne do pet KM.

Mnogi današnji domaćini umjesto u šumu uglavnom po badnjak idu na pijacu.

“Ljudi najčešće kupuju badnjake i aranžmane od tri KM, za Božić se uvijek odvoji koja marka više. Sve je ovo kućna radinost”, kaže prodavačica Jana Savić, koja godinama prodaje božićne aranžmane i korpice.

Ona dodaje da je zadovoljna prodajom iako je do Badnjeg dana i Božića ostalo još tri dana.

“Baš veliku prodaju očekujemo u naredna dva dana”, kaže Savićeva. Veliki broj prodavača se dosjetio pa prodaje i slamu, čija je cijena tri KM za vrećicu. Pored prodaje božićnih aranžmana juče se dobro prodavala i riba s obzirom na to da je post u toku.

“Već godinama cijene u našoj ribarnici su skoro iste. Kupci uglavnom kupuju pastrmku, ali traži se i druga riba”, kaže Ljiljana Vujmilović, prodavačica u ribarnici.

Prodajom su zadovoljni i prodavači suvog voća iako mu je cijena kao suvog zlata. “Na Badnji dan i Božić u kući su obavezni badnjak, orasi i druge đakonije na trpezi, pa sam i ove godine krenula već u nabavku”, kaže Milena Popović iz Banjaluke.

Cjenovnik

Badnjak… 3-5 KM

Pšenica….. 3 KM

Slama……. 3 KM

Aranžmani.. 3-5 KM

Suvo voće (za kg)

Bademi… 28 KM

Lješnik…. 25 KM

Orasi……..17-20 KM

Suva kajsija…….12 KM

Smokva…..12-15 KM

(nezavisne.com)