Vijesti 25.01.2016.

Umjetnici iz BiH se predstavljaju u Beču

ČITANJE: 2 minute
umjetnici bih
Uvjeren sam da je Evropa danas potrebna više nego ikad i da bi se bez nje svijet sveo na dva pola, koja manifestuju SAD sa svojim brutalnim neoliberalizmom i takozvani azijski kapitalizam sa svojim autoritarnim političkim strukturama, smatra umjetnik Igor Bošnjak.

On je jedan iz grupe umjetnika iz regiona koji tokom januara pripremaju nove projekte u rezidencijalnim studijima u okviru Muzejskog kvarta (MQ) u Beču.

Osim Bošnjaka, koji inače živi i radi u Trebinju, u Beču svoje umjetničko stvaralaštvo predstavlja i Tanja Šljivar, dramska autorka iz Banjaluke.

Bošnjak radi na projektu posvećenom Evropi kao svojevrsnom izolovanom ostrvu, predstavljenom u formi slike monumentalnih dimenzija, dopunjene videom koji je prikazuje kao samodovoljnu formu egzistencije, utopijsko ostrvo koje će uskoro postati zatvoreno u samo sebe u psihološkom smislu. Koristeći video i digitalne interaktivne alatke, Bošnjak želi da stvori interaktivnu mapu Evrope, istražujući društvene, medijske i ljudske odnose i uticaje ekonomske i izbjegličke krize na današnju Evropu ili Evropsku uniju.

Dramska autorka Tanja Šljivar iz Banjaluke, koja je diplomirala i magistrirala na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, poznata je po dramama “Pošto pašteta?”, “Grebanje ili kako se ubila moja baka”, “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, “Stillborn”… Tokom rezidencijalnog boravka u Beču radi na sinopsisu drame inspirisane novinskim tekstom o grupi tinejdžerki u BiH koje su ostale trudne za vrijeme školske ekskurzije.

Novom dramom želi da da glas djevojkama bez glasa iz malih gradova u BiH ili onih nevidljivih, koje komuniciraju međusobno samo preko video-blogova, Facebooka, Skypea i Instagrama. Takođe, želi da ukaže na šovinističku, nasilnu, internet pornografiju koja drastično utiče na seksualno ponašanje mladića. Među januarskim rezidentima u MQ su i umjetnici Još Harle iz Austrije, Toni Maslić, Vladimir Miladinović i Tanja Ostojić iz Srbije, Georg Marcou s Kipra, Dezir Palmen iz Holandije, Ozlem Gunol i Mustafa Kunt iz Turske, te Nikita Kadan iz Ukrajine.

Rezidencijalni program Q21 u MQ započet je 2003. godine, a namijenjen je umjetnicima iz cijelog svijeta koji dobijaju mogućnost boravka i rada u Q21 – kreativnom prostoru u okviru Muzejskog kvarta.

(NN)