Vijesti 21.01.2021.

UMRO ISPUNJAVAJUĆI LJUDSKU DUŽNOST Na današnji dan pretučen Srđan Aleksić

ČITANJE: 2 minute

Na današnji dan prije 28 godina, 21. januara 1993. godine, mladi Srđan Aleksić brutalno je pretučen na tržnici u Trebinju.

Srđan Aleksić je svoje suprotstavljanje nacionalističkom ludilu platio životom, kada je odlučio da od batina spasi svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske.

Glavovića su dva rezervista prvo počela provocirati u kafani, a onda i izveli van, na tržnicu, gdje su ih čekala još dva brata po zločinu, nakon čega su ga počeli tući.

Srđan je tog dana kad je nastradao takođe bio rezervist Vojske Republike Srpske. Dok su svi ostali gledali kako mladi rezervisti maltretiraju Bošnjaka, Srđan mu je skočio pomoći. Četvorica vojnika zbog toga su se okomili na njega jer su ga smatrali izdajnikom.

Vojnici su umjesto Alena pretukli Srđana koji je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo.

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

“Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost”, napisao je Srđanov otac na smrtovnici svom sinu.

Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginuo je na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca. Svoju djecu uči da budu kao Srđan.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana “ulica Srđana Aleksića”. U obrazloženju je navedeno:

“Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla.”

(E.M)

Oznake: Srđan Aleksić