Vijesti 02.01.2019.

Umro je Ivo Gregurević

ČITANJE: 1 minuta

U 66-oj godini preminuo je hrvatski glumac Ivo Gregurević, javlja HRT.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali u Orašju, 7. listopada 1952. godine. Nakon završetka srednje škole upisao je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. Glumio je glavnu ulogu provincijalca na radu u Njemačkoj u filmu “Ne naginji se van”, koji je režirao Bogdan Žižić. Iste godine snimio je kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu je igrao lik Ivana.

Tumačio je grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) Krste Papića.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

U glumačkom vrhu

1991. godine je snimio film Čaruga, koji ga je pozicionirao u samom glumačkom vrhu. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Tokom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu.

Takođe, u pozorištu je glumio u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje, a radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

Dobitnik prestižnih nagrada

1998. je osvojio Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za film Šokica. Također, istu nagradu je dobio 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć.

Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. U Orašju je1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Iza sebe je ostavio od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak pozorišnih predstava, javlja HRT.

(Index.hr)