Vijesti 03.04.2016.

Umro “Šerlok Holms”

ČITANJE: 1 minuta
serlok holms
Britanski glumac Daglas Vilmer, koji se proslavio ulogom Šerloka Holmsa u istoimenoj seriji iz šezdesetih godina, umro je u 97. godini života.

Vilmer je umro u četvrtak u bolnici u Ipsviču, u koju je primljen zbog teške upale pluća, potvrdio Rodžer Džonson, portparol Londonskog društva “Šerlok Holms”.
“Bio je odličan glumac, pravi džentlmen, koji je imao dugu i sjajnu karijeru”, rekao je Džonson.

U seriji, snimanoj po romanima Artura Konana Dojla, koja je sa prikazivanjem počela 1964. godine, Holmsovog vjernog partnera Džona Votsona tumačio je Najdžel Stok.

Nakon što je Vilmer napustio seriju, njegovu ulogu preuzeo je Piter Kušing, piše BBC.

Vilmer je 1973. godine u serijalu “Rivali Šerloka Holmsa” tumačio profesora Van Dusena, a 1975. pripala mu je sporedna uloga u seriji “Avanture Šerloka Holmsa: Pametniji brat”.

Na samom kraju karijere, 2012. godine, pojavio se u seriji “Šerlok” pored Benedikta Kamberbača u ulozi srditog starca u Diogenovom klubu.

Pisac scenarija, producent i glumac Mark Gatis, koji u “Šerloku” tumači Majkrofta, starijeg brata jednog od najpoznatijih detektiva na svijetu, objavio je 31. marta na Instagramu fotografiju na kojoj pozira sa čuvenim glumcem.

“Bila je čast poznavati dragog Daglasa Vilmera”, napisao je.

(Glas)