Vijesti 28.04.2017.

UN u malom sa 450 srednjoškolaca

ČITANJE: 1 minuta

Na trodnevnoj konferenciji “Balmun”, koja će danas svečano biti otvorena u banjalučkom Banskom dvoru, učestvovaće oko 450 srednjoškolaca iz cijelog svijeta koji će raspravljati o problemima sa kojima se svijet suočava.

Riječ je o petoj po redu simulaciji rada UN, koja će se održavati po komitetima u prostorijama banjalučke Gimnazije, “Staklencu”, Domu omladine, Narodnoj skupštini i Akademiji nauka i umjetnosti RS.

Generalni sekretar konferencije Jovica Jović otkrio je da su neke od tema ovogodišnje konferencije reforme međunarodnih monetarnih institucija, problem u Ukrajini, situacija sa mjerama održivog razvoja u Africi.

– Mladi će diskutovati o ovim aktuelnim problemima. Ova tri dana njihov dom će biti banjalučka Gimnazija i ovaj grad – rekao je Jović.

Dodao je da su prošle godine na otvaranju konferencije imali djevojku iz Zimbabvea, kao i učesnike čije su matične države poput Libana, Pakistana i SAD, dok će ove godine prisustvovati kolege iz Australije i Kanade.

Zamjenik generalnog sekretara konferencije Anja Živković ističe da će biti organizovan i zabavni program i takmičenja.

– Jedno od takmičenja je i “Ja imam talenat”, u kojem će mladi ljudi pokazati ono u čemu se najviše prepoznaju. Osim toga, planiran je i turistički obilazak Banjaluke – rekla je Živkovićeva.

Profesorica koja zaslužuje sve pohvale za neprestani rad i brigu o organizaciji je Žana Stević, koja je budnim okom pratila rad svih segmenata. Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović istakao je da je ovo manifestacija na koju je škola posebno ponosna i koja je postala prepoznatljiva.

(glassrpske.com)