UNAPREĐENJE POLOŽAJA RADNIKA Podsticaji za kompanije iz Srbije da ulažu u Srpsku

Dugogodišnja priča o unapređenju položaja radnika u društvu, kroz obezbjeđivanje većih plata i boljih uslova rada, napokon bi mogla da dobije epilog.

Zakonski okvir kojim bi se stvorila osnova našao se na razmatranju redovne Pete sjednice Narodne skupštine RS, a usvajanje zakona predviđeno je po hitnom postupku.

Pored poboljšanja standarda radnika i unapređenja poslovnog okruženja u Srpskoj, važan dio nove zakonodavne inicijative predstavlja i unapređenje uslova za ulaganje kompanija sa prostora Srbije u RS.

Ovakav smjer djelovanja usaglašen je prilikom posljednjeg susreta predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić, koji su prihvatili prijedlog da Vlada Srbije iz svog fonda, iz kojeg sufinansira strane investitore da ulažu u Srbiji, podstakne privrednike iz Srbije da investiraju u Srpskoj i otvore nova radna mjesta.

Višković je tom prilikom naglasio da će oni “istim iznosom sredstava sa kojima podstiču firme koje u Srbiju dolaze iz inostranstva sufinansirati svoje privredne subjekte da bi ih podstakli da ulažu u Srpskoj”.

Povoljne okolnosti za Srpsku uslijedile bi ukoliko bi se realizovala ideja da predstavništva firmi iz Srbije budu prebačena iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, kako je i predviđeno.

(banjaluka.net)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i