Politika 21.10.2015.

Unesko: Kosovo dobilo podršku 27 zemalja, 14 protiv

ČITANJE: 2 minute
unesko
Izvršni savjet Uneska je iza zatvorenih vrata donio odluku da predloži prijem Kosova u tu organizaciju Generalnoj konferenciji, koja će biti održana u novembru. Prijedlog je usvojen većinom, za albansku inicijativu je glasalo 27 zemalja, 14 zemalja je bilo protiv, a 14 je ostalo uzdržano.

Rasprava o predlogu prijema Kosova u Unesko bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najvjerovatnije tonski snimak tog dijela 197. sjednice Izvršnog savjeta.

Predstavnici Rusije i Kube, koji se protive prijemu Kosova, zatražili su odlaganje sjednice, ali je predsjedik Izvršnog savjeta to odbio, navodeći da je inicijativa zakasnila. Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Kako javlja RTS, Kosovo je na toj sjednici predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sjednicu, ali ubrzo i napustio salu.

Prijedlog prijema Kosova je 43. tačka dnevnog reda 197. zasjedanja Izvršnog savjeta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra.

Prijedlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina, prijedlog je podnijela Albanija, a podržalo ga, između ostalih, Austrija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

U Izvršnom savjetu je 58 država, od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtjev Albanije.

Velike i moćne države pogazile pravo i pravdu

Odluka da se prijedlog za prijem Kosova u Unesko uputi Generalnoj konferenciji je odluka velikih i moćnih država kojom je pogaženo i međunarodno pravo i pravda, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je poručio Srbija neće odustati od diplomatske borbe.

– U narednim danima biće nastavljena diplomatska borba, jer bitka za sprečavanje članstva Kosova u Unesko, koliko god bila teška, još nije gotova – podvukao je Đurić, i naglasio, da se bilo kakvim glasanjem i podizanjem ruku ne mogu i neće prekrajati istorija, niti promijenjen identitet i istorijsko sjećanje srpskog naroda.

– Kao rezultat ovog glasanja naše carske lavre, naši manastiri i sve ostale naše svetinje na Kosovu i Metohiji neće biti manje srpske. A narod, naša živa svetinja na KiM, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, nastaviće da čuva naše svetinje, kao što je to učinjeno tokom svih vijekova do sada – zaključio je Đurić.