Vijesti 20.01.2016.

Uništavanje saobraćajne signalizacije: Šteta u 2015. godini oko 80.000 KM

ČITANJE: 2 minute
signalizacija
Na području Banjauke, iz godine u godinu, nesavjesni pojedinci namjerno uništavaju saobraćajnu signalizaciju i komunalnu opremu.

Takođe, u zadnje vrijeme, povećan je obim vandalskog ponašanja u vozilima javnog prevoza putnika, a nadležni kontrolni organi su evidentirali cijepanje sjedišta, krađe protivpožarnih čekića iz autobusa, uništavanje plastičnih i metalnih dijelova u unutrašnjosti autobusa, ispisivanje grafita i poruka, čime se, pored oštećivanja, narušava i estetski izgled autobusa.

Kako navode iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, uništavanje saobraćajne opreme se uglavnom ogleda u sljedećem: lupanju saobraćajnih ogledala, čupanju saobraćajnih znakova i stajališnih oznaka, namjernom postavljanju petardi i drugih eksplozivnih naprava kako bi se izazvala oštećenja na saobraćajnoj signalizaciji, lijepljenju naljepnica čime se uništavaju reflektujuća svojstva saobraćajnog znaka, a samim tim znak više nema svoju funkciju.

Zbog svega nevednog, procjenjuje se da je iznos štete u 2015. godini na saobraćajnoj signalizaciji bio oko 80.000 KM.

– Namjerno uništavanje saobraćajne signalizacije, može ostaviti višestruke posljedice, jer se vozači dovode u zabludu te se direktno ugrožavaju njihovi životi i životi ostalih učesnika u saobraćaju, a iz gradskog budžeta se moraju izdvajati dodatna sredstva, koja bi mogla biti utrošena u druge, korisnije svrhe- rečeno je u pomenutom odjeljenju.

Kada je u pitanju uništavanje komunalne opreme, problemi se javljaju kod korpi za otpatke, opreme na dječijim igralištima, poklopaca na šahtovima i slivnih rešetki.

– U 2015. godini, za opravku korpi je utrošeno 2.344 KM, a najčešći problemi su krađa uložaka od pocinčanog lima i uništavanje nosača, bravica i ležajeva na korpama- kažu iz Gradske uprave.

Nadležno odjeljenje redovno prati i situaciju na oko 60 dječijih igrališta u gradu.

– Najčešći problemi koji su paljenje korita tobogana, kidanje lanaca i sjedalica na ljuljaškama, te polomljene sjedalice na klackalicama i čupanje vrtuljaka iz betonske podloge. U 2015. godini je za održavanje dječijih igrališta utrošeno 22. 267 KM- ističu nadležni.

Tokom prošle godine, zamijenjena su ukupno 42 poklopca na šahtovima i za to je utrošeno 13.510 KM. Istovremeno, zamijenjena je 131 rešetka na slivnicima, a Grad je za ovaj posao izdvojio 44.250 KM.

Gradska uprava i ovim putem apeluje na građane da ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju i komunalnu opremu, te da svako oštećenje ili otuđenje opreme prijave Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, i to putem telefona broj 244-593 ili Komunalnoj policiji na broj 306-464.

(Banjaluka.net)