Vijesti 22.03.2017.

Univerzitet iz Esena stipendira 50 studenata iz Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Univerzitet primijenjenih nauka za ekonomiju i menadžment iz Esena u Njemačkoj, u saradnji sa Fondacijom “Fairn-ecen”, dodijeliće 50 jednokratnih stipendija po 200 evra studentima prvog i drugog ciklusa sa svih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Tim povodom, danas su se sastali sa studentima koji su aplicirali za sredstva.

Stipendiranje studenata Banjalučkog univerziteta počelo je 2014. godine. Stipendije je do sada dobilo 175 studenata. Ove godine prijavio se 191.

“Ideja je nastala slučajno. Kad smo tada bili u posjeti, upoznali smo studenta koji je bio u veoma teškoj materijalnoj situaciji, i njegov nastavak školovanja je bio upitan. Tada smo došli na ideju da svake godine stipendiramo studente”, kaže prof. dr Klemens Јeger, dekan Visoke škole za ekonomiju i menadžment Univerziteta u Esenu.

Rok za prijavu za stipendiju bio je otvoren do 31. januara, nakon čega je sva dokumentacija proslijeđena u Njemačku. Danas je organizovano i zvanično upoznavanje, a ko će dobiti sredstva biće poznato početkom aprila.

“Prvenstveno je socijalni status bio kriterijum. Naravno oni su posmatrali i prosjek ocjena i buduće planove naših aplikanata i sve ono što su oni stavili u svojoj aplikaciji. Dakle, oni sami odlučuju. Proces je vrlo transparentan, na osnovu onoga što studenti njima dostave”, rekla je Prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci.

Stipendije su do sada dobili studenti bez jednog ili oba roditelja, studenti čiji su roditelji bolesni ili su nezaposleni i koji imaju minimalna i neredovna primanja, kao i oni koji su iz nekog drugog razloga u stanju socijalne potrebe.

(RTRS)