Vijesti 14.10.2022.

Univerzitet u Banjaluci dobija španski lektorat

ČITANJE: 1 minuta

Memorandum o razumijevanju za osnivanje lektorata španskog jezika potpisali su danas rektor Univerziteta u Banjaluci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin i ambasadorka Kraljevine Španije u BiH Marija Tereza Lizarancu Perinat, saopšteno je iz UNIBL.

Kako je navedeno, lektorat za potrebe Studijskog programa romanistike, koji se izvodi na Filološkom fakultetu Univerziteta, osniva se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova i saradnje Španije i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju.

Rektor Gajanin je tokom potpisivanja memoranduma istakao da je strateško opredjeljenje Univerziteta unapređenje međunarodne saradnje kroz programe razmjene osoblja i studenata sa drugim svjetskim univerzitetima, te zajedničko učešće u međunarodnim projektima, ali i povećanje broja objavljenih naučnih radova u međunarodno priznatim časopisima.

Takođe, naglašeno je da UNIBL ima višedecenijsku saradnju sa brojnim univerzitetima iz Španije.

U tom svjetlu, navedeno je da je Univerzitet u Banjaluci učestvovao, zajedno sa španskim univerzitetima, u nekoliko Tempus, Erazmus mundus i Erazmus+ programa. Istaknuto je da je kroz Tempus projekat ostvarena saradnja sa Univerzitetom u Alikanteu, Univerzitetom u Đironi, Politehničkim univerzitetom u Valensiji. Navedeno je i to da je kroz Erazmus mundus program ostvarena saradnja s Univerzitetom u Granadi i Univerzitetom Balearska ostrva.

Ambasadorki je preneseno i da UNIBL trenutno ima aktivnu saradnju kroz Erazmus+ program koja se odnosi na razmjenu osoblja i studenata Univerziteta u Banjaluci s Univerzitetom u Granadi, Univerzitetom u Kadizu i Univerzitetom Santijago de Kompostela, kao i da postoje i aktivni bilateralni sporazumi o saradnji sa više španskih univerziteta, navedeno je u saopštenju Univerziteta.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL prof. dr Milica Balaban, dekanica Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, te Zlatko Sarić iz Odjeljenja za kulturu Ambasade Španije.

(N.M.)