Vijesti 13.04.2016.

Univerzitet u Banjaluci: Na izložbi “Deponovanje” prikazane kopije diploma

ČITANJE: 1 minuta
univerzitet-banjaluka
Izložba „Deponovanje“ autora Dragane Vidljinović, studentice Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, izazvala je ovih dana dosta pažnje.

Studentica je u smeću pronašla diplome i dokumente i od njih napravila izložbu.

Na informacije o ovom izložbi reagovali su i u Univerzitetu u Banjoj Luci.

Radnici Univerziteta otišli su u Galeriju „Prostor“ i izvršili provjeru autentičnosti diploma. Na licu mjesta su se uvjerili da niti jedna izložena diploma nije originalna, odnosno da nema potpis ovlaštenog lica i suvi žig Univerziteta. Radi se samo o kopijama koje mogu imati sentimentalnu vrijednost”, kaže se u saopštenju Univerziteta u Banjoj Luci.

U saopštenju naglašavaju i da je autorka izložbe u razgovoru sa radnicima Univerziteta istakla da je prilikom davanja izjave za medije navela da se radi o kopijama, ali da taj dio, po njenoj tvrdnji, nije prenesen s ciljem stvaranja medijske manipulacije.

Među dokumentima je i kopija doktorske diploma Jasmina Komića, ministra nauke i tehnologije u Vladi RS.

“ U Kampusu se čistio jedan objekat. Tu je bilo starih stvari, poput računara, stolova i ostalog. Sve je bilo bačeno na jednoj gomili. Nisam kopala po smeću, već sam prolazila i vidjela dvije velike vreće iz kojih su virile diplome. Bilo mi je zanimljivo i krenula sam otvarati. Tako sam odlučila praviti jedan rad”, rekla je nedavno Vidljinović.

(ATV)