Vijesti 16.09.2016.

Univerzitet u Banjaluci: Novi i moderan parking za bicikle

ČITANJE: 1 minuta

U subotu, 17.9., s početkom u 15 sati u Banjaluci, u dvorištu Univerzitetskog Kampusa (iza zgrade Ekonomskog fakulteta) biće postavljen novi, moderan natkriveni parking za bicikla koji će biti na usluzi usluzi  studentima ali i osoblju svih fakulteta.

Parking ima kapacitet za odlaganje 10 bicikala, a odlikuju ga nastrešnica kojom su bicikli u potpunosti zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uslova i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama, jer u kombinaciji sa kvalitetnim bravama, osiguravaju visok stepen zaštite od krađe i vandalizma.

Postojanje natkrivenog poarkirališta blizu odredišta putovanja omogućava biciklistima planiranje njhovog putovanja na posao ili na fakultet.

Za postavljanje parkinga, sagrađenog po uzoru na pozitivne inžinjerske prakse iz drugih zemalja, zaslužna je kompanija Lactalis BH koja je finansirala projekat nastao na inicijativu Udruženja  Giro di Sarajevo i uz podršku Srednje građevinske škole iz Banjaluke. Cilj projekta je poboljšanje odvijanja biciklističkog saobraćaja te unaprjeđenje zdravlja građana u Banjaluci,  tradicionalno biciklističkom gradu.

Ekipa Udruženja Giro di Sarajevo, voziće 50 km uz kanjon Vrbasa od Jajca do Banjaluke, i uživati u prirodnim ljepotama. U Banjaluci dočekaće ih grupa loklanih biciklista sa kojima će obići krug kroz grad, i konačno svoje putovanje završiti na novootvorenom parkingu.

Okupljanje biciklista i zvanica planirano je u 15 sati na lokaciji parkirališta u dvorištu Univerzitetskog Kampusa, gdje će se prisutnima i medijima obratiti profesor banjalučke Građevinske škole, zaljubljenik u biciklizam, Mladen Milaković, predstavnici Udruženja Giro di Sarajevo, biciklisti te Haris Kadenić, voditelj marketinga kompanije Lactalis BH koja je finasirala izgradnju.

Postavljanje parkirališta je jedna od aktivnosti koje se sprovode unutar Evropske sedmice mobilnosti u Banjaluci.

(Banjaluka.com)