Vijesti 08.11.2016.

Univerzitet u Banjaluci obilježio 41 godinu rada i razvoja

ČITANJE: 4 minute

Svečanom akademijom i dodjelom zlatnih znački sa likom Nikole Tesle najboljim studentima, Univerzitet u Banjaluci obilježio je danas 41 godinu rada i razvoja.

Nakon svečanosti održane u Narodnom pozorištu Republike Srpske, predsjednik Vlade Republike Srspke Željka Cvijanović izjavila je da je Univerzitet u Banjaluci, kao rasadnik kadrova, stub razvoja Republike Srpske.

“Kao Vlada nastojimo da podržimo aktivnosti Univerziteta znajući kolika je važnost i značaj njegovog unapređenja”, istakla je Cvijanovićeva dodajući da su ulaganja u dva javna univerziteta premašila 100 miliona KM.

Ona je naglasila da podržava internacionalizaciju svih aktivnosti Univerziteta u Banjaluci znajući da je to jedini način da domaće visokoškolske ustanove održe korak sa savremenim svijetom.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da je Univerzitet u Banjaluci za 41 godinu rada i razvoja posebno ponosan na više od 31.000 studenata koji su diplomirali na ovoj visokoškolskoj ustanovi, a koji danas obavljaju značajne funkcije u Republici Srpskoj.

“Danas posebno želimo da budemo ponosni na naše najbolje studente koji su dobili zlatne značke i koji ostaju na Univerzitetu da rade i svojim radom unapređuju Univerzitet“, rekao je Mataruga.

Jedan od 16 najboljih studenata Univerziteta u Banjaluci Bojan Kresojević, koji je završio Ekonomski fakultet sa prosječnom ocjenom 9,97, poželio je banjalučkom Univerzitetu puno uspjeha u daljem radu.

“Fakultet nije teško završiti pod uslovom da to stvarno želite i da ste spremni da ulažete u sebe znajući da je to jedini način da napredujete i lično, ali da napreduje i društvo u cjelini”, rekao je Kresojević.

Najbolji student na Arhitektonsko, građevinsko, geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Slobodan Peulić rekao je da je ponudom za zaposlenje za najbolje studente Univerzirtet u Banjaluci napravio dobar potez kojim se dokazuje da akademski građani i mladi ljudi nisu zaboravljeni.

Najbolji student na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Dušan Kondić rekao je da će prihvatiti ponudu Univerziteta da ostane da radi na matičnom fakultetu.

On dodaje da na dobar uspjeh u visokom obrazovanju velikog uticaja imaju svi vidovi podrške koje porodica i društvo u cjelini daje studentima.

Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta u Banjaluci i obilježavanja 41 godine rada ove visokoškolske ustanove održanoj u Narodnom pozorištu prisustvovali su gosti iz javnog i političkog života Republike Srpske, diplomatskog kora, kao i gosti sa brojnih univerziteta sa kojima Univerzitet u Banjaluci sarađuje.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, a prilikom osnivanja u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta: Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski i tri više škole.

Medicinski fakultet osnovan je 1978. Godine, a ostali fakulteti osnovani su kasnije: Poljoprivredni i Šumarski 1992. godine, Filozofski 1994. godine, Arhitektonsko-građevinski 1995. godine, Prirodno-matematički 1996. godine, Akademija umjetnosti 1999. godine, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001. godine, a Filološki, Fakultet političkih nauka i Rudarski fakultet 2009. godine.

Od 2012. godine pridružena članica Univerziteta je Visoka škola unutrašnjih poslova.

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta sa 57 studijskih programa prvog ciklusa studija.

Nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu, a osim njih na Univerzitetu je angažovano 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse.

Administrativno-tehničku podršku pruža 559 službenika.

Trenutno na Univerzitetu studira oko 20.000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz inostranstva.

Tokom 41 godine rada i razvoja banjalučkog univerziteta na ovoj visokoškolskoj ustanovi diplome osnovnih studija steklo je 31.500 studenata, 350 studenata master studija, 1.150 magistara i 619 doktora nauka.

Univerzitet u Banjaluci prvi je u cijeloj BiH koji je dobio logo izvrsnosti u naučnoistraživačkom radu, a proteklih godina zaključio je više od 200 sporazuma o saradnji sa univerzitetima širom svijeta.

Osim svečane akademije, a povodom obilježavanja 41 godine rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci tokom oktobra, novembra i decembra ove godine biće realizovano više naučnih konferencija, promocija, koncerata, izložbi.

Između ostalog, u ovom periodu svoje rođendane obilježiće više fakulteta banjalučkog univerziteta i tom prilikom promovisati diplomirane studente, mastere i magistre.

(Agencije)