Vijesti 17.11.2017.

Univerzitet u Banjaluci reagovao: Čokorilo nije dobila otkaz, već joj je prestao ugovor

ČITANJE: 1 minuta

Univerzitet u Banjaluci nakon zaprimljenog rješenja republičkog prosvjetnog inspektora uputiće tužbu na njega i pokrenuti upravni spor s obzirom na to da Radmila Čokorilo nije dobila otkaz zbog utvrđenog plagijata.

U petak su iz Banjalučkog univerziteta saopštili da Radmila Čokorilo nije dobila izbor u naučno zvanje jer nijedna komisija nije dala pozitivan odgovor na referat. Nakon toga njoj je uručeno rješenje o prestanku ugovora o radu.

“Ponavljamo, razlozi prestanka ugovora o radu sa Radmilom Čokorilo ne mogu se dovesti u vezu sa plagijatom. Razlozi za prestanak radnog odnosa, koji su opravdani, potvrđeni su i od strane Upravnog odbora i rektora”, naveli su iz Banjalučkog univerziteta.

Prema pisanju “Glasa Srpske”, Ministarstvo prosvjete i kulture RS naložilo je Banjalučkom univerzitetu da sve odluke u vezi sa utvrđivanjem plagijata stavi van snage, pa se postavilo pitanje može li Čokorilo da bude vraćena kao profesor na banjalučki Fakultet političkih nauka.

Rješenjem resornog ministarstva, koje je doneseno krajem oktobra, ovoj visokoškolskoj instituciji naloženo je da postupak utvrđivanja plagijata reguliše Statutom.

“Statutom Univerziteta nije propisana procedura utvrđivanja plagijata, kako je definisano Zakonom o visokom obrazovanju, od čega zavisi utvrđivanje plagijata”, naveli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Reagujući na rješenje Ministarstva, Čokorilo je rekla za “Glas Srpske” da ono potvrđuje da je nezakonito dobila otkaz, te da će tužiti Univerzitet i rektora kao odgovorno lice zbog narušenog ugleda i časti.

(Nezavisne)