Vijesti 23.10.2016.

Univerzitet u Banjaluci traži promjenu resora

ČITANJE: 2 minute

Uprava Univerziteta u Banjaluci ne želi više da ima posla sa Ministarstvom prosvjete i kulture. Uputiće inicijativu Vladi Republike Srpske da ih premjesti u resor nauke i tehnologije.

Nisu zadovoljni načinom na koji se ministar, Dane Malešević, odnosio prema sporu rektora i bivšeg dekana Pravnog fakulteta. U prosvjeti mu, poručuje Milan Mataruga, nisu čuvali leđa, i nisu stali u odbranu Univerziteta.

“Očekujemo da će visoko obrazovanje naći svoje bolje mjesto kroz odluke i aktivnosti Vlade RS, ako njegova lokacija bude pri Ministarstvu nauke i tehnologije, jer u osnovi visokog obrazovanja jeste nauka”, istakao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Upućeni tvrde da je odluka Senata još jedna od razmirica između SNSD-a i DNS-a. Ministru prosvjete zamjeraju i što se nije oglasio povodom, osporavanog, učešća Visoke škole unutrašnjih poslova u izboru rektora. A trebalo je, smatra Mataruga, jer je njen status odredilo upravo Ministarstvo. Tamo se pravdaju da nisu imali nadležnost da se miješaju u spor.

“Ministarstvo prosvjete i kulture nema namjeru da se miješa u otvorena pitanja Univerziteta u Banjaluci i Inspektorata RS, imajući u vidu da su ova dva organa autonomna u svom djelovanju i odlučivanju”, navedeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

S druge strane, ministar nauke i tehnologije, Jasmin Komić, za ATV kaže da nema ništa protiv da visoko obrazovanje pripadne njegovom resoru. Ali tek kad se riješe određena pitanja.

“Po meni, poželjne su još neke dodatne analize da se o tome razmisli. Razumljivo je, iz Ministarstva nauke i tehnologije nemamo ništa protiv da dođe do ove promjene. Mislimo da ima puno osnova da se to uradi na određeni način, ali uvijek je potrebno da se to analizira iz više uglova”, izjavio je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS.

Dotad, ne prestaje da varniči između Milana Mataruge i Vitomira Popovića. Rektorat na tužbu odgovara disciplinskim postupkom, a tražiće se i odgovornost prosvjetnih inspektora koji su osporili način izbora rektora.

(ATV)