Vijesti 06.10.2016.

Univerzitet u Banjaluci tuži Vitomira Popovića, bivšeg dekana Pravnog fakulteta

ČITANJE: 4 minute

Rat za fotelju dekana banjalučkog Pravnog fakulteta završiće se na sudu. Univerzitet u Banjaluci najavio je disciplinski postupak i tužbu protiv prof. dr Vitomira Popovića, bivšeg dekana, zbog narušavanja ugleda, klevete i zbog prijetnji osoblju Pravnog fakulteta.

U saopštenju, Univerzitet odbacuje tvrdnje Popovića da je prof. dr Petar Kunić imenovan za vršioca dužnosti dekana mimo zakona.

– Napominjemo da Kunić nije penzionisan i ima važeći ugovor o radu na neodređeno vrijeme na Univerzitetu koji je na snazi sve do sticanja uslova za odlazak u penziju. Takođe, Univerzitet u Banjaluci će upotrebiti sve pravne mehanizme da zaštite radnike Pravnog fakulteta od učestalih prijetnji upućenih od strane prof. Popovića, ali i sam ugled Pravnog fakulteta i Univerziteta koji svojim istupima bivši dekan ozbiljno narušava – poručuje Univerzitet.

Podsjećamo, banjalučki Univerzitet je 30. septembra imenovao za v.d. dekana Pravnog fakulteta Kunića, jer je Popoviću istekao drugi mandat na toj funkciji.

Rektor Milan Mataruga je 3. oktobra imenovao komisije za primopredaju dužnosti dekana Pravnog fakulteta koju su činili Dražen Miljić, Darko Radić i Đorđe Raković.Oni su istog dana sačinili zapisnik u kome su konstatovali poslovanje Pravnog fakulteta, kao i stanje akademskog osoblja sa stanovišta radno – pravnog statusa.

-Takođe, komisija je konstatovala da je izvršena primopredaja putničkog službenog autobomila i da je Popović uredno razdužio kancelariju u dekanatu fakulteta i oslobodio ga od ličnih predmeta i stvari – kažu na Univerzitetu.

Popović: Odluka o imenovanju Kunića nezakonita

Profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović tvrdi da je nezakonita odluka o imenovanju Petra Kunića za vršioca dužnosti dekana.

– Obavješten sam da ste bez mog znanja, ali i bez znanja kolektiva Pravnog fakulteta postavili za vršioca dužnosti dekana Petra Kunića, penzionisanog profesora ovog fakulteta. Na ovaj način ste u cjelosti ignorisali volju Nastavno-naučnog vijeća ovog fakulteta koje je nedvosmisleno, nakon sprovedene konkursne procedure za izbor dekana, dalo podršku meni kao ranijem dekanu – naveo je Popović u otvorenom pismu rektoru Univerziteta u Banjaluci Milanu Matarugi.

Popović kaže da se od 31 člana Nastavno-naučnog vijeća za njega tajnim glasanjem izjasnilo 27 profesora i asistenata Fakulteta, tri glasa su bila protiv, jedan nevažeći, a on se uzdržao od glasanja.

– Ne samo da ste u cjelosti ignorisali volju Nastavno-naučnog vijeća nego ste ovo imenovanje izvršili suprotno zakonu i aktima Univerziteta, postavljajući za vršioca dužnosti čovjeka koji više od dvije godine prima punu penziju i, zahvaljujući Vama, punu platu na Univerzitetu – navodi Popović.

On tvrdi i da odluka o ovom imenovanju do danas nije dostavljena ni njemu, ni Pravnom fakultetu i podsjeća da zakon nalaže da im budu dostavljene odluke o formalno-pravnom isteku mandata, o imenovanju vršioca dužnosti dekana i o imenovanju komisije o primopredaji dužnosti i imovine.

– Podsjećam vas da, bez obzira što niste dostavili ove odluke niti ste sproveli obavezu primopredaje imovine, finansijskih i drugih sredstava ovog fakulteta, da su sve moje obaveze prestale 30. septembra i da od tada neću snositi nikakvu materijalnu ili finansijsku odgovornost za stanje u kome će se naći ovaj fakultet. Za njegovo stanje, budućnost i upravljanje ćete biti direktno odgovorni Vi i Vaš dekretom postavljeni vršilac dužnosti dekana – poručio je Popović.

On kaže da je “ovakvom skandaloznom odlukom”, koju je Mataruga najavio odmah nakon preuzimanja dužnosti, “ne vodeći uopšte računa o zakonu i interesima ovog fakulteta, a ni Univerziteta u cjelini” za kratko vrijeme dovedeno u pitanje sve što je mukotrpno stvoreno i izgrađeno u proteklih osam godina.

Podsjećamo, Popović je u februaru ove godine izabran za predsjednika političke partija Izvorna SDS, a prije toga je bio u dobrim odnosima sa vladajućim partijama u Republici Srpskoj. Međutim, u nemilost politike pao je kada nije dobio podršku prilikom izbora rektora Univerziteta u Banjaluci, a potom je ostao i bez fotelje dekana Pravnog fakulteta.

(EuroBlic)