Vijesti 18.05.2020.

Univerziteti iz BiH na rang listi najboljih u svijetu

ČITANJE: 1 minuta

Naučno-evaluacioni resurs za procjenu svjetskih univerziteta i istraživačkih institucija (SCImago Institutions Rankings) uvrstio je univerzitete iz BiH na svjetsku rang-listu najboljih za ovu godinu.

Prema rangiranju ovog naučno-evaluacionog resursa, na prvom mjestu univerziteta u BiH našao se Univerzitet u Sarajevu,  na drugom Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na trećem Univerzitet u Tuzli. Četvrto mjesto zauzeo je  Univerzitet u Banjaluci.

Rangiranje akademskih i naučnoistraživačkih institucija vrši se na osnovu tri seta indikatora – istraživanje 50 odsto, inovacije 30 odsto i društveni uticaj (internet vidljivost) 20 odsto, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajeevu.

Ističu da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu u proteklom periodu, zajedno sa svim organizacionim jedinicama, nastavnicima, saradnicima i studentima istraživačima, uradio mnogo na međunarodnoj naučnoj vidljivosti.

U skladu sa Strategijom razvoja i Strategijom internacionalizacije Univerziteta biće nastavljen intenzivan rad na podsticanju naučnoistraživačkih aktivnosti.

(Nezavisne)