Vijesti 05.06.2017.

Univerzitetski klinički centar RS: Prvi put izveli replantaciju kompletne šake

ČITANJE: 1 minuta

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku anestezije, prvi put u istoriji UKC-a RS izveli su replantaciju kompletne šake.

– Dvije sedmice nakon što je prilikom rada na cjepaču za drva ostao bez desne šake, tridesetogodišnji pacijent Bojan Krneta već se nalazi na dobrom putu da je ponovo koristi. Sedam dana nakon operacije pacijent je bio stabilan, a replantirana šaka vitalna, tako da je uključen tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake, do odluke o novom operativnom zahvatu kojim će biti rekonstruisan tetivni aparat – saopšteno je juče u UKC-u.

Naglašavaju da su se ljekari odlučili na riskantan i komplikovan zahvat i da je operacija trajala oko pet časova jer je prvo trebalo spojiti kosti, zatim živce, arterije i vene pacijentu koji je primljen sa ekstremno teškom povredom desne šake, koja je bila amputirana u nivou ručnog zgloba.

– Hirurški timovi su brzo odreagovali i hitno izveli zahvat, jer je kod tako teških povreda vrijeme ključni faktor. S ponosom možemo reći da je naš tim u sastavu dr Nikola Baroš, dr Miljan Petković, dr Dejan Ćurlik, dr Stanko Pantić, dr Suzana Šobot i dr Milan Pavković, uz podršku medicinskih sestara Jelene Aćimović, Dijane Vranješ, Aleksandre Ratković i Jelene Radojičić i anesteziološkog tehničara Miroslava Mikića uspješno izveo izuzetno kompleksan hirurški zahvat – istakli su u UKC-u, dodajući da će danas o ovoj operaciji govoriti na konferenciji za medije.

(Glas)