Biznis 10.02.2017.

Univerzitetski klinički centar Srpske: Pozitivnije poslovanje za oko 1,6 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da je ova zdravstvena ustanova prošle godine ostvarila pozitivnije poslovanje u odnosu na godinu ranije za oko 1,6 miliona KM.

Stanetić je istakao da je to rezultat ušteda, prije svega smanjenjem ličnih dohodaka, jer je smanjen broj šefovskih pozicija u UKC-u. Dodao je da su troškovi kroz bolničku apoteku porasli za oko tri miliona KM, ikao su cijene lijekova smanjene, ali je broj pacijenata porastao za devet odsto.

“Imali smo 136 miliona KM rashoda od kojih se oko 40 miliona KM odnosi na plate, a ostalo su troškovi koji služe za održavanje funkcije. Ova kuća svaki dan treba 373.000 KM za funkcionisanje, uvijek imamo oko 1.000 bolesnika na bolničkom liječenju i od 2.000 do 3.000 pacijenata koji prođu kroz ambulante”, naveo je Stanetić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je najveći problem oko 90 miliona KM dugovanja radnicima, koja su posljedica neuplaćivanja doprinosa iz ranijih godina, te da taj problem UKC ne može sam riješiti. Objasnio je da je, zbog generalno loše uplate doprinosa u Srpskoj, situacija takva da je u FZO manje novca, čime je manje sredstava i za UKC koji se tada suočava sa problemom da li da kupi lijekove ili uplati doprinose, ali slaba snabdjevenost nije u interesu ove ustanove.

Naveo je da je trenutno u UKC zaposleno 2.617 radnika, te da je prošle godine radni odnos prekinulo šest ljekara i 55 medicinskih sestara i tehničara.

“Snagu ove kuće čine kadrovi i svaki odlazak predstavlja veliki gubitak”, rekao je Stanetić i dodao da su najpotrebnije medicinske sestre i tehničari u intenzivnoj i poluintenzivnoj njezi, te instrumentari i anestetičari.

Odgovarajući na pitanje novinara o dugovanju UKC-a banjalučkoj Toplani, Stanetić je naveo da trenutni dug iznosi oko 1,4 miliona KM i da će dug postepeno biti vraćan.

On je naglasio da ne postoji problem u snabdijevanju UKC-a mazutom, ali i ukazao da je kotlovnica stara 42 godine i da je plan da do sredine 2018. godine bude urađena nova, kao i da se radi studija izvodljivosti o najisplativijoj vrsti goriva u narednom periodu.

Na pitanje novinara da objasni izbor firme Prointer kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku serverske opreme, Stanetić je pojasnio da je riječ o ekonomskoj logici jer je UKC prošle godine za tonere za samostalno štampanje raznih dokumenata potrošio 252.000 KM, a da ovaj ugovor na godišnjem nivou za centralizovano štampanje iznosi 60.000 KM.

(srna)