Vijesti 15.06.2021.

UNRS: Na BHRT-u obustaviti postupak i srpskim kadrovima omogućiti nesmetan i bezbjedan rad

ČITANJE: 2 minute

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije osuđuje prijetnje upućene kolegama Gordani Dragutinović Mutić i Zorici Јorgić sa BHRT-a, nakon što ih je generalni direktor Belmin Karamehmedović suspendovao jer su Armiju BiH nazvale “takozvanom”.

Udruženje novinara zahtijeva da nadležne institucije kazne sve osobe zbog kojih se kolege na BHRT-u u Sarajevu osjećaju nesigurno.

Od Karamehmedovića su zatražili da obustavi postupak i da srpskim kadrovima omogući bezbjedan i nesmetan rad na medijskom servisu koji bi trebalo da je glasilo svih naroda i građana.

Iz Udruženja pozivaju Karamehmedovića da odustane i od nagovještenog kažnjavanja urednika informativnog programa Јelene Radojević Kapor, te da prestane da djelima i saopštenjima doprinosi atmosferi neprestanih i nekažnjenih prijetnji urednicima i novinarima koji odbijaju da BHRT u potpunosti pretvore u bilten bošnjačkog naroda.

– Posebno smo zabrinuti jer su prijetnje novinarima i urednicima iz Republike Srpske, zaposlenim na BHRT-u, stigle u momentu kad nema ni nagovještaja kažnjavanja osoba koje su u januaru pozivale na linč direktora BH Radija Pejke Medić i članova njene porodice – navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja insistiraju da generalni direktor i članovi Upravnog odbora uvaže činjenicu da u Republici Srpskoj, uprkos tome što je na njenoj teritoriji samo jedan od ukupno šest informativno-tehničkih centara BHRT-a, postoje drugačiji stavovi i da omoguće ravnopravnost izvještavanja novinara bez obzira na to jesu li iz Federacije BiH ili Republike Srpske.

Karamehmedović je juče donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspenziji urednika u Informativnom programu BHT1 Gordane Dragutinović Mutić i voditelja vijesti Zoricu Јorgić.

U saopštenju iz BHRT je navedeno da je u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo do, kako kažu, “netačnog i nedopustivog karakterisanja Armije BiH ‘takozvanom'”, što smatraju “teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a”.

Karamehmedović je dao nalog da se ispita i odgovornost urednika Informativnog programa BHT1 Јelene Radojević Kapor.

(SB)