Vijesti 10.09.2018.

UOČI KIŠNE SEZONE Počelo preventivno čišćenje problematičnih korita

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, prisustvovao je danas početku preventivne akcije čišćenja propusnih kanala i korita bujičnih potoka, koju će obaviti pripadnici gradske Civilne zaštite uz pomoć nove građevinske mehanizacije, namijenjene za prevenciju posljedica poplava i drugih elementarnih nepogoda.

-Poučeni iskustvom sa poplavama iz 2014. godine, a onda i poslije sa povremenim padavinama, procijenili smo da je potrebno da naš nadležni odsjek djeluje i preventivno. Sa tom namjerom, u sepetmbru i oktobru trebalo bi biti obavljeno čišćenje oko šest kilometara kanala, i to prije svega, u naseljima koja su imala problema sa bujicama i plavljenjem – kazao je Radojičić.

On je najavio da će resorni Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice biti reorganizovan i dobiti jedan poseban tim, koji će se baviti ovim poslovima.

–  Hoćemo da djelujemo preventivno, a ne samo onda kada se nešto desi. Sa iskustvima koja imamo, može se definisati dosta kritičnih tačaka kada je riječ o poplavama i preduzimati mjere na vrijeme – naglasio je Radojičić.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, kazao je da su u julu sačinili operativni plan preduzimanja preventivnih mjera, koji podrazumijeva da Civilna zaštita prođe kroz osam mjesnih zajednica gdje su na 40 propusta utvrđeni određeni problemi.

-Za obavljanje ovih poslova, nabavili smo dvije radne mašine ukupne vrijednosti 310.000 KM. U toku je i tender za nabavku teretnog motornog vozila za intervencije u slučaju nepogoda, čime će civilna zaštita moći u potpunosti samostalno da djeluje na terenu, kako preventivno tako i neposredno odnosno nakon kiša – kazao je Ćućun.