Region 13.12.2022.

UOČIO GREŠKU U NAZIVU: Đukanović vratio Skupštini Crne Gore izmjene Zakona o predsjedniku

ČITANJE: 2 minute

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je predsednici Skupštine Danijeli Đurović izmene Zakona o predsedniku, zatraživši u dopisu da se otkloni greška u nazivu, saopštio je savetnik predsednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

U dopisu Bastijančića navodi se da je parlament juče usvojio Zakon o predsedniku Crne Gore, što nije tačno, jer je taj Zakon usvojen još 2018. godine, pišu Vijesti.

Naziv propisa koji je juče usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore.

„Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, danas je primio dopis predsednice Skupštine Danijele Đurović, od 13. decembra ove godine, u kojem je navela da je Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2022. godini, dana 12. decembra 2022. godine, ponovno odlučivala o Zakonu o Predsedniku Crne Gore i isti izglasala, kako bi šef države postupio saglasno članu 95 tačka 3, a u vezi sa članom 94 stav 2 Ustava Crne Gore. Rečju – Ukazom proglasio sinoć na skupštinskom plenumu usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore, u svetlu utvrđene imperativne ustavne obaveze“, saopštio je Bastijančić.

On je podsetio da je Zakon o predsedniku Crne Gore donela Skupština Crne Gore 26. saziva, na devetoj sednici Prvog redovnog zasedanja u 2018. godini, dana 26. juna 2018. godine.

„Dva dana kasnije, dakle 28. juna 2018. godine, predsednik Crne Gore ga je već proglasio Ukazom, koji je od toga dana integralni deo pravnog poretka naše države i proizvodi pravna dejstva“, dodaje se u dopisu.

Stoga, kako navodi Bastijančić, zarad proceduralne legitimnosti ukupnog zakonodavnog postupka i pouzdanosti spisa formiranog predmeta, Đukanović je „dajući doprinos profesionalnoj međuinstitucionalnoj korespondenciji“, uputio dopis u kojem je zamolio predsednicu Skupštine Crne Gore da pravovremeno otkloni faktografsku grešku koju je načinila, a odnosi se na valjanost naziva ponovno izglasanog odnosnog opšteg pravnog akta, i nakon toga mu isti uredan dostavi, navode Vijesti.

(SB)