Magazin 25.03.2016.

Upamtila 1.140 cifara

ČITANJE: 2 minute
cifre
Da se za vrijednost Ludolfovog broja, poznatijeg kao broj Pi, uzima 3,14, znaju uglavnom svi koju su u osnovnoj školi imali prolazne ocjene iz matematike i fizike.

Kako je broj beskonačan, samo vrsni matematičari znaju nekoliko brojeva iza decimalnog zareza, a Jasmin Faiad, učenica Gimnazije “Svetozar Marković” iz Subotice, zna da ispiše čak 1.140 brojeva.

Ona je pobjednica školskog takmičenja u memorisanju decimala broja Pi, održanog 14. marta povodom obilježavanja Međunarodnog dana broja Pi i godišnjice rođenja Alberta Ajnštajna.

Za oko 15 minuta ispisala je čak 1.140 brojeva i tako postavila nezvanični državni rekord. Bez riječi je ostavila i nas, kao i 30 đaka i profesora svoje škole koji su posmatrali finalno nadmetanje između nje i Rebeke Kovač.

Posebnu metodu za učenje, kaže, nema, ali su joj u radu i koncentraciji neophodni potpuni mir i tišina.

– Imam fotografsko pamćenje i tako sam još kao dete naučila dva maternja jezika, srpski i arapski – objašnjava Jasmin.

– Tako učim i većinu drugih predmeta, što nekada nije dobro, jer se desi da, ako me neko prekine, ne znam gdje sam stala.

Pred samo takmičenje svi su u nevjerici slušali kako usmeno niže toliko brojeva. Čak i oni koji su je preslišavali, imali su problem da je isprate i provjere tačnost. Ljupka devojčica će svoje znanje provjeriti i naredne godine na ovom takmičenju.

– Ove godine je učestvovalo nas 18 i žao mi je što nije bilo više prijavljenih, jer veći broj takmičara stvara zanimljiviju atmosferu – zaključuje Jasmin.

– Nadam se da će dogodine biti više zainteresovanih takmičara, a ova pobjeda, svakako, biće mi novi izazov. A koliko ću zapamtiti, još ćemo vidjeti.

SVESTRANA JASMIN

Faiad pored srpskog i arapskog, koji su joj maternji, tečno govori mađarski, engleski i francuski jezik. Njen literarni rad osvojio je prvo mjesto na prošlogodišnjem konkursu “Djeca u migrantskoj krizi”, a redovan je učesnik na školskim manifestacijama i priredbama.

(NN)