Vijesti 21.03.2017.

Uplaćena februarska plata željezničarima, deblokirana pruga

ČITANJE: 2 minute

Radnicima “Željeznica Republike Srpske” danas je uplaćena februarska plata, nakon čega su štrajkači obustavili štrajk glađu i deblokirali prugu na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je došao nenajavljeno među radnike ŽRS na Željezničku stanicu Banjaluka, rekao je da im je danas uplaćena februarska plata, te da, u skladu sa razgovorima sa predstavnicima Štrajkačkog odbora, očekuje da prekinu štrajk glađu i deblokiraju prugu da bi bio uspostavljen saobraćaj.

Dodik je naglasio da će se nastojati da martovska plata bude isplaćena na vrijeme, kao da ubuduće redovno uz platu budu uplaćivani putni troškovi i naknade za topli obrok.

Kada je riječ o dugovanjima iz ranijeg perioda, on je naveo da je to moguće riješiti jedino uz program restrukturisanja ovog preduzeća, te da država radnicima ne spori te obaveze.

“Mi sada nemamo taj novac da bismo to mogli jednokratno riješiti”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da ŽRS godinama imaju probleme i da se mora ući u resturkturisanje preduzeća da bi bilo održivo.

“Mi to želimo da uradimo i to ćemo i uraditi narednih mjeseci”, istakao je Dodik i dodao da je spreman da radi sa radnicima i ubuduće.

On je naglasio da će ugovorene plate za rukovodioce Uprave “Željeznica” koje su date novim pravilnikom biti vraćene na one iz prethodnog perioda.

Nakon što se obratio Dodik je pozvao okupljene radnike da sa njim odu na piće u obližnji kafić u blizini Željezničke stanice Banjaluka.

Jedan od članova Štrajkačkog odbora Zlatko Marin rekao je novinarima da radnici obustavljaju štrajk glađu i blokadu pruge na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka, ali da ostaju pri ranijem zahtjevu da se protiv onih koji su protestovali i štrajkovali glađu ne vodi disciplinski postupak.

Marin je rekao da su ispunjeni zahtjevi Štrajkačkog odbora za prekid štrajka jer im je danas uplaćena februarska plata, a juče sredstva za dva topla obroka i dva prevoza.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik