Sport 04.01.2021.

“UPLELA SE POLITIKA”: Izvršni odbor FS BiH nije izabrao nasljednika Dušana Bajevića

ČITANJE: 2 minute

Cirkus u režiji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine se nastavio. Zmajevi ni danas nisu dobili selektora jer je sjednica Izvršnog odbora krovne kuće bh. nogometa prekinuta, saznaje Klix.ba.

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je održao sjednicu, no na njoj nije donesena odluka o novom selektoru Zmajeva.

Naime, Komisija za izbor selektora u sastavu Elvedin Begić, Vico Zeljković, Irfan Durić, Milorad Sofrenić i Ivan Beus je prije sjednice Izvršnog odbora odabrala Ivayla Peteva kao kandidata koji je predložen Izvršnom odboru na glasanje.

No, Izvršni odbor nije dvotrećinskom većinom usvojio prijedlog komisije te bi nova sjednica trebala biti održana sutra.

Na njoj će biti potrebna natpolovična većina, odnosno 50 posto plus jedan glas prisutnih delegata.

No, bitno je istaći da, zahvaljujući posljednjoj promjeni statuta, najmanje jedan glas mora biti od predstavnika iz FS RS i dva glasa predstavnika iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i Županijskog saveza).

“Sve zavisi od Begića”

Nakon prekinute sjednice Izvršnog odbora pred medije je izašao prvi potpredsjednik Milorad Sofrenić.

“Nezadovoljan sam jer sam prošle sedmice obećao da ćemo danas dobiti novog selektora. Zaključak je bio da Komisija za izbor selektora donese jednoglasan prijedog i da se danas izabere selektor. Aktuelni predsjednik Begić se nije pojavio na sjednicama. Prošli put su bili porodični problemi, sada već to ne razumijemo. Prekinuli smo sjednicu, nije bilo glasanja. Predložio sam da nastavak bude kada Begić riješi probleme i mogne prisustvovati. Ne znam kada će to biti, sve zavisi od Begića. Da li će biti za jedan ili dva dana ili za dva mjeseca, od njega zavisi”, rekao je Sofrenić.

Potpredsjednik saveza je potvrdio da je zabrinut jer se već uveliko kasni u procesu imenovanja selektora.

“Ne razumijem Begićevo ponašanje, koji se kad je najvažnije ne pojavljuje ni na komisiji ni na sjednici IO. Može se donijeti odluka, ali imamo saznanja da Begić svjesno opstruiše da se ne donese odluka. Kvorum je bio. Begić ovim ugrožava kvalifikacije. Treba doći i iznijeti svoj stav. Nezvanični Begićev stav se prenosi na ostale članove Izvršnog odbora i to je problem”, rekao je.

Sofrenić je rekao i da je situacija drugačija od one prije sedam dana.

“Imamo drugačiju situaciju u odnosu na prije sedam dana u redovima bošnjačkih članova Izvršnog odbora. Uplela se politika i to je veliki problem”, poručio je.

Podsjetimo, na današnjem sastanku Izvršnog odbora nije postignuta saglasnost o imenu novog selektora koji će na klupi naslijediti Dušana Bajevića. Također, nije poznat datum nove sjednice.

(Klix)

Oznake: FS BiH