Uporna kiša ugrozila sav rod

Kiša koja pada već mjesec dana i poplave uništile su većinu povrća, voća i usjeva, žale se poljoprivrednici u BiH te ističu da će se tek vidjeti kako će se nastala šteta odraziti na ukupan rod i na samu zaradu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih priozvođača RS, kaže da su štetu pretrpjeli i stočari, jer su imali problem s prvim otkosima djeteline.

“Imamo područja koja su, pogođena poplavama, bila potpuno uništena, zatim mjesta gdje je prekomjerna vlaga djelimično uništila rod podzemnih kultura, ali i ječma i pšenice. Pšenica je trenutno prilično stabilna kod onih poljoprivrednih proizvođača koji su na vrijeme reagovali sa zaštitom lista i klasa, te nema nekih zaraza”, kaže Marinković.

Prema njegovim riječima,  zbog vjetra i kiše ima dosta poleglog klasja pšenice i tu će biti zabilježeno smanjenje prinosa, ali i kvaliteta.

“Kada je u pitanju kukuruz, usjevi su u stagnaciji, oni koji su posađeni u prvoj, ali i u zadnjoj dekadi aprila. Kukuruz bi sada trebalo da bude visine 70 ili 80 cm, a on je trenutno 30 do 40 cm, što će u krajnjem ishodu imati smanjenje prinosa”, ističe on.

Dodaje da i plastenička proizvodnja kasni jer nema dovoljno sunčeve svjetlosti pa biljke ne formiraju plodove, ne cvjetaju i ne sazrijevaju na vrijeme.

Kod voćara je prilično uništen rod trešnje i višnje i zbog toga je cijena visoka.

“Prema svim prognozama očekuju nas izuzetno toplo ljeto i zima. Ako se to obistini, uz trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, ne piše nam se dobro. U narednih nekoliko dana najavljene su temperature preko 30 stepeni i to su uslovi za razvoj patogenih bolesti, pa tako pšenica koja se ‘vukla’ dosad ima ogromne šanse da oboli ili da doživi toplotni udar”, pojasnio je Marinković za “Nezavisne”.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istakao je da je voće zbog velikih količina padavina, ali i hladnoće pretrpjelo štetu koju nisu mogli ni zamisliti.

“Trešnje nećemo imati na našem tržištu onoliko koliko je trebalo da je bude, jer je popucala zbog ogromne količine vlage, a mnoge ranije sorte uništili su niske temperature odnosno mraz”, kaže Dojčinović.

Proizvođači jagoda su, dodaje, pretrpjeli ogromnu štetu zbog prekomjerne količine vlage.

“Malina je sada u početnoj fazi berbe. Njoj nisu u prilog išle ni one niske temperature ni padavine, a neće ni sada najavljene visoke temperature, tako da se i tu očekuje velika šteta”, pojasnio je Dojčinović i dodao da su štetu pretrpjele i kruške, jabuke, ali i šljive, kojih neće biti ni za pojesti.

Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, rekao je da je stanje od kako je počela padati kiša katastrofalno te da je to, može se reći, dotuklo poljoprivredne proizvođače.

“Dobar dio usjeva koji je bio pogođen poplavama će propasti i sve će se morati preorati, presijati, ali sada je pitanje ko će to od poljoprivrednika uopšte raditi, jer kod nas nema podsticaja. I tamo gdje nije bilo poplava, ogromna je vlaga u zemlji, tako da i ono što je zasijano sporo raste i napreduje, ali i trune u zemlji”, kazao je Bićo.

Dodao je da je i led koji je u srijedu padao u Sarajevu oštetio mnogo usjeva i voće, ali da se ne može još prognozirati kolika je šteta.

“Pitanje je kakvog će biti kvaliteta oni usjevi koji ostanu”, zaključio je Bićo.

(Nezavisne)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u