Svijet 31.10.2020.

UPOTREBA TESTOVA KLJUČNA SZO: Putovanja predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik

ČITANJE: 1 minuta

Direktor SZO za hitne slučajeve Majk Rajan smatra da su putovanja sada relativno sigurna i da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik, ali da ne postoji nulti rizik.

Dodaje da testovi sada igraju veliku ulogu.

Rajan je objasnio da zbog toga zemlje moraju napraviti kompromis, jer s jedne strane je rizik da putnik dođe i potencijalno započne drugi lanac prenosa, a na drugoj očigledna korist putovanja sa socijalne i ekonomske tačke gledišta, prenosi Rojters.

Rajan je kazao da je međunarodni tim naučnika pod vodstvom SZO održao svoj prvi virtuelni sastanak sa kineskim kolegama u vezi sa zajedničkim istragama o porijeklu korona virusa koji se pojavio u Kini prošlog decembra, prenosi Klix.

Testovi za korona virus bi trebalo da se koriste prilikom međunarodnih putovanja više od karantina, izjavio je predsjedavajući Komiteta za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Didier Housin.

Didier Housin, predsjedavajući nezavisnog panela stručnjaka koji savjetuju SZO u vezi sa pandemijom, rekao je kako je za UN važno pružiti nove smjernice o sigurnom međunarodnom putovanju avionima.

“Očigledno bi upotreba testova sada trebalo da ima mnogo više mjesta nego karantin, što bi sigurno olakšalo stvari uzimajući u obzir sve napore koje su preduzele aviokompanije i aerodrome”, rekao je.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: Pandemija, putovanja, SZO