Magazin 05.02.2016.

Upoznajte Mentavae, pleme koje moderno društvo nije taklo

ČITANJE: 1 minuta
metavae
Ove fantastične fotografije dokumentuju svakodnevni život muškaraca, žena i djece iz plemena Mentavai, koji su uspjeli da održe svoj tradicionalni način života, daleko od modernog društva.

Mentavai su autohtono stanovništvo Indonezije. Poznati su po svojim dekorativnim tetovažama i polu-nomadskom načinu života, a naseljavaju ostrva Mentavai na zapadu Sumatre.

Serija zadivljujućih snimaka daje uvid u život a ostrvu gdje vlada zakon porodice a svaki problem može da riješi – vrač.

Pleme čini oko 64.000 ljudi koji žive u kućama koje nazivaju Umas a građene su od bambusa, drveta i trave, a ukrašene su lobanjama životinja koje ulove.

Društveni život Mentavaja se vrti oko njihovih klanova, a obično se sastaju u društvenom domu. Klanovi variraju po pitanju broja članova, tako da ih obično ima od 30 do 80.

Ovo pleme vjeruje da svako živo biće uključujući biljke imaju dušu.

Jedini u drušvu koji ima malo veći ugled je vrač koji ima zaduženje da komunicira sa dušama i duhovima. Njega pozivaju u slučaju nesreće li bolesti da ponovo uspostavi harmoniju u grupi.

Jedan od rijetkih srećnika koji su imali priliku da povede neko vrijeme sa njima je fotograf Mohamed Saleh Bin Dolah  koji kaže:

-Veoma sam srećan što sam imao priliku da upoznam ove divne ljude. Većinu muškaraca iz plemena smatraju herojima, a svi su u suštini veoma srećni.

mentavae  12 mentavai 1 mentavai 2 mentavai 3 mentavai 4 mentavai 5 mentavai 6 mentavai 7 mentavai 8 mentavai 9 mentavai 10 mentavai 11

(NN)