Magazin 14.04.2016.

Upoznajte tinejdžerke koje su s 13 godina odlučile uploviti u bračne vode

ČITANJE: 1 minuta
160414019.3_xl
Jie je trinaestogodišnjakinja iz Kine koja je kao tinejdžerka odlučila uploviti u bračne vode. Njen muž ima 16 godina, a upoznali su se 2014. godine.

Nedugo nakon toga, Jie je ostala trudna. Zvuči kao scena iz kineske feudalne prošlosti, kada su rani brakovi bili običaj, posebno za djevojčice. Međutim, ni danas tinejdžerski brakovi nisu neuobičajeni u nekim siromašnim i ruralnim dijelovima zaleđa Kine. Razlozi su složeni i višestruki – ekonomski pritisci, prebacivanje društvenih stavova i mijenjanje dinamike populacije. Fotograf Muyi Xiao upoznao je Jie i njenog supruga Wena u jugozapadnoj pokrajini Yunnan 2014. godine.

Ona je bila najmlađa od brojnih mladih kineskih mladenaca, a fotograf je tada napravio niz fascinantnih slika.

“Svaka djevojka koju sam vidio u tim selima, udala se prije nego što je imala 18 godina, a neke od njih su bile izuzetno mlade”, rekao je fotograf Xiao.

“To je nešto što oni smatraju da je normalno, a dolazi od nastavnika i roditelja“, dodao je. Po regiji je putovao 18 dana i rekao je da se takvi brakovi ne sklapaju zbog roditeljskog pritiska.

“Nisam vidio nikakve znakove prisilnog braka. Djeca su sretna, kažu da su se zaljubili“, navodi fotograf.

U Kini važi zakonska dob za brak, 22 godine za muškarce i 20 za žene, ali nema konkretnih kazni za kršenje zakona, rekao je Jiang Quanbao, profesor s Univerziteta Xi'an Jiaotong. Zvanični podaci pokazuju da je prosječna starosna dob za brak, 26 godina za muškarce i 24 za žene.

(Klix)