Vijesti 10.07.2021.

UPOZNAVANJEM JAČATI IDENTITET: Ministri u Vladi Srpske na samitu omladine u Beogradu

ČITANJE: 3 minute

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Beogradu da je vrlo važno da se mladi Srbi koji žive u regionu upoznaju, druže, rade na određenim projektima i tako doprinose jačanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Trivićeva, koja se obratila učesnicima Samita srpske omladine i studenata Balkana “Sinergija kao ključ uspjeha” u beogradskom Sava centru, rekla je da Srbija i Republika Srpska imaju čvrste veze u smislu uspostavljanja čvršćeg nacionalnog i kulturnog povezivanja.

“Svakako i sve ono što možemo involvirati kroz sistem obrazovanja od velikog je značaja i mi u kontinuitetu ostvarujemo dobre rezultate”, rekla je ona.

Trivićeva je ukazala da Srbija i Srpska rade na zajedničkim nastavnim planovima i programima od predmeta nacionalnog interesa, da organizuju zajedničke kampove, ekskurzije u Republiku Srpsku i Srbiju, da su usvojile i potpisale Povelju o srpskom kulturnom prostoru iz kojeg su proistekle brojne aktivnosti, od foruma za ćirilicu, preko Karavana kulture govora.

“Radeći na ovakvim projektima zaista jačamo veze između građana, odnosno između Srba koji žive u matici, a isto tako i u Republici Srpskoj. Veoma važna je ta institucionalna povezanost u smislu sprovođenja programa jačanja nacionalnog identiteta kroz kulturu i obrazovanje, ali je sa druge strane mnogo značajniji događaj kao što je ovaj danas gdje se mladi upoznaju, druže”, izjavila je Trivićeva novinarima iz Srpske u Beogradu.

Prema njenim riječima, to je nešto što treba graditi kako bi “sve nasljeđe u smislu jačanja nacionalnog i kulturnog identiteta ostavili budućim naraštajima”.

“Sa jedne strene imamo kvalitetno institucionalnu saradnju, a sa druge direktna komunikacija i saradnja između mladih što je svakako ključ uspjeha u budućnosti u jačanju našeg kulturnog i nacionalnog identiteta”, rekla je Trivićeva.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović istakla je da je umrežavanje mladih iz Republike Srpske i Srbije značajna tema.

Ona je ukazala da Srpska i Srbija imaju već mnogo zajedničkih projekata kao što su ljetne škole sporta i male olimpijske igre, ali i da su mladi sportisti Srpske, Nemanja Majdov, Saša Čađo, Tijana Bošković – reprezentativci Srbije.

“To je nešto što stvara poseban osjećaj ponosa, pripadnosti, jedinstva. Isto tako znamo da kada igra Novak Đoković da se svi mladi identifikuju i u stvari, on im i jeste uzor. Tako, kada su u pitanju sportisti Republike Srpske i Srbije mislim da tu nema granica”, rekla je Davidovićeva.

Ona je da su događaji poput Samita u Beogradu prilika da se razgovara i da se međusobna saradnja produbljuje.

https://twitter.com/rsrdjan/status/1413822280346611717

Samitu prisustvuje i ministar za naučno-zehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević. On se sa ovog skupa oglasio na društvenim mrežama

– Možda i najljepši događaj kojem sam prisustvovao ove godine – Samit srpske omladine i studenata Balkana u Beogradu. “Sinergija kao ključ uspjeha” – moto konferencije i tema mog izlaganja na panelu sa predsjednicom Vlada Republike Srbije Anom Brnabić. Govorio sam o potrebi snažne integracije našeg nacionalnog korpusa na bazi nauke, istraživanja, digitalnih vještina i modernog obrazovnog sistema. Još jednom sam dobio potvrdu kolega iz matice da činimo dobre stvari i da se zajedno krećemo ka istom cilju – poručio je Rajčević.

Dvodnevni Samit srpske omladine i studenata Balkana okupio je oko 300 studenata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, a u radu Samita, između ostalih, učestvovali su i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar za kulturu Srbije Maja Gojković.

(Srna/SB)