Vijesti 03.10.2016.

Upozorenja zbog prolijevanja vode i kačenja veša

ČITANJE: 2 minute

Kačenje veša po prozorima i malim terasama, prolijevanje vode ili ostataka hrane sa prozora, držanje domaćih životinja u gradu, neočišćeni dimnjaci, zakorovljeno zemljište, parkiranje na zelenim površinama samo su neki od aktuelnih problema koji često završe u zapisnicima gradskih inspektora, a odnose se na stambenu nekulturu.

U redovnim kontrolama sve ove nedostatke inspektori evidentiraju, međutim iako su za ove prekršaje predviđene i novčane kazne, građanima se ponekad i progleda kroz prste pa za propuste budu samo upozoreni.

Ove godine zbog držanja domaćih životinja u urbanom području izrečeno je 11 kazni, koje iznose po 100 KM. Građani najčešće budu upozoreni zbog neočišćenih dimnjaka, neuređenih dvorišta ili prolijevanje vode sa balkona.

“Prema Odluci o kućnom redu u zgradama zabranjeno je prolijevanje vode ili bacanje bilo kakvih otpadaka i predmeta sa prozora, balkona, terasa, lođe, ali ove godine nije bilo izricanja kazni za prolijevanje vode, niti za kačenja veša na nepredviđenim mjestima.

Stanari se u takvim situacijama upozoravaju i upoznaju sa odredbama Odluke o kućnom redu”, kažu iz Gradske uprave. Iako bi za to mogli biti kažnjeni, pojedini stanari okače veš na prozor, umjesto na balkon, a ukoliko bi to dovelo do kapanja vode, vlasnik bi mogao platiti kaznu 100 KM.

“Viđala sam nekoliko dana u našoj zgradi veš na prozoru, pa sam pri susretu upozorila djevojku da bi mogla platiti kaznu za to. Ispostavilo se da je ona studentkinja koja se tek doselila u zgradu i nije bila upoznata. Tu je, takođe, i jedan stanar koji ponekad roštilja na balkonu, što smatram da nije u redu”, kazala je Dragica M. iz Ulice Živojina Mišića.

Milorad Arlov, predsjednik jedne od zajednica etažnih vlasnika sa Starčevice, rekao je da nisu imali sličnih problema, međutim kazne bi neki mogli plaćati zbog parkiranja na zelenu površinu između zgrada usljed nedostatka parkinga.

Podsjećamo, zbog zapuštenih dvorišta Komunalna policija je za tri godine izdala samo 12 prekršajnih naloga, ali u mjesnim zajednicama smatraju da bi taj broj kazni trebalo da bude i veći jer ima mnogo neuređenih parcela.

U avgustu 59 prekršajnih naloga Odjeljenje za inspekcijske poslove u avgustu je obavilo ukupno 1.304 inspekcijska nadzora, a zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 59 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 41.950 KM.

Naložen je i pokošen 32.401 m2 zakorovljenog zemljišta, jedno vozilo isključeno je iz drumskog saobraćaja, donesena su 24 rješenja o rušenju objekata i zatečeno je pet neprijavljenih radnika kod poslodavca.

(nezavisne.com)